Szybkie Ciasteczka Twarogowe
Szybkie Ciasteczka Twarogowe to doskonały sposób na przysmak, którego przygotowanie nie zabierze Ci dużo czasu. To przepis dla miłośników lekkich i puszystych ciastek z dodatkiem pożywnego twarogu. Sprzężenia słodkości ciasta z delikatnym kwaskowatym smakiem twarogu, dają efekt przysmaku, który smakuje wyśmienicie na każdą okazję. Te ciasteczka twarogowe są idealne na śniadanie, deser czy jako przekąska do popołudniowej kawy. Są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale też proste do zrobienia, co czyni je idealnymi dla tych, którzy cenią sobie szybkie i łatwe wypieki.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 250 g masła lub margaryny
- 250 g twarogu półtłustego
- Dodatkowo:
- marmolada
- cukier puder
Szybkie ciasteczka twarogowe – jak zrobić?
- Mąkę przesiewamy do miski, masło kroimy na mniejsze kawałki, twaróg rozdrabniamy widelcem, wszystko zagniatamy ręką lub przy pomocy miksera.
- Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce przez pół godz. Następnie na delikatnie podsypanym blacie rozwałkowujemy dość cienko na 2-3 mm i wykrawamy kieliszkiem kółka. Na środku każdego nakładamy marmoladę łyżeczką i składamy jak pierogi, zlepiamy brzegi.
- Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C, pieczemy przez 20 min. do zrumienienia.
- Gotowe ciasteczka posypujemy cukrem pudrem.
Słowa kluczowe: ciastka twarogowe, ciasteczka twarogowe
Szybkie Ciasteczka Twarogowe – dodatkowe informacje
Najlepsze z marmoladą różaną.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szybkie ciasteczka bezglutenowe
Następny przepis: Szybkie Ciasteczka z Dżemem Nadziane Wiśnią