Szybkie bułeczki śniadaniowe
Czy kiedykolwiek nie miałeś dość czasu na przygotowanie śniadania? Te Szybkie Bułeczki Śniadaniowe to rozwiązanie na te zbyt zajęte poranki. Są one niesamowicie proste i szybkie w przygotowaniu, a także są bardzo sycące. Składniki, których potrzebujesz, to prawdopodobnie rzeczy, które już masz w swojej kuchni. Idealne na mały, pospieszny posiłek albo jako dodatek do bardziej obfitego śniadania. Te bułeczki są również doskonałe na drugie śniadanie, które możemy zabrać ze sobą do pracy czy szkoły. Na pewno przypodobają się zarówno dorosłym, jak i dzieciom.
Piotr Zieliński
Składniki:
- około 30 dekagramów mąki pszennej
- 10 dekagramów mąki graham
- 3 łyżki płatków owsianych lub otrębów
- około 1,5 szklanki kefiru lub maślanki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- ćwierć łyżeczki soli i szczypta cukru
- łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 łyżki oleju
- białko z 1 jajka lub całe jajko
- sezam
Szybkie bułeczki śniadaniowe – jak zrobić?
- Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia na blat lub do miski. Do przesianej mąki dodajemy płatki owsiane, sól, cukier, zioła prowansalskie. Mieszamy. Następnie wlewamy kefir (lub maślankę) z olejem i dokładnie mieszamy. Ciasto szybko zyskuje elastyczność.
- Włączamy piekarnik i nagrzewamy do ok.200 stopni. Z wyrobionego ciasta formujemy bułeczki – urywamy fragmenty, robimy kulki, kładziemy je na blachę wyłożoną papierem i lekko spłaszczamy ręką. Na każdej bułce robimy nacięcie nożem, smarujemy je rozbełtanym jajkiem (lub samym białkiem, bo żółtko lubi się przypalać) i obficie posypujemy sezamem.
- Wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Po paru minutach przestawiamy temperaturę na 180. Pieczemy około 25 minut.
Szybkie bułeczki śniadaniowe – dodatkowe informacje
Z podanych składników wychodzi 9, 10 bułeczek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szybkie babeczki waniliowo-kakaowe z nadzieniem
Następny przepis: Szybkie bułki pszenne