szybkie brownie
Brownie to jeden z najpopularniejszych deserów na świecie, który kocha zarówno dorosłych, jak i dzieci. Nasz przepis na „Szybkie Brownie” jest idealny dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu, ale pragną zaszaleć w kuchni i przygotować pyszny deser. To również doskonała propozycja dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z pieczeniem, ponieważ jest niezwykle prosty i szybki w wykonaniu. Główne składniki, które będziemy potrzebować, to między innymi: masło, kakao, cukier, mąka, jajka. Te podstawowe produkty na pewno znajdują się w niemal każdej kuchni.
admin
Składniki
- Składniki suche:
- 1 szkl. niesłodzonego kakao
- 2 szkl. mąki
- 1 i 3/4 szkl. cukru
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Składniki mokre:
- 1 szkl. wody
- 1 szkl. oleju
Szybkie brownie – jak zrobić?
- Kakao, mąkę i proszek przesiać do dużej miski. Dodać sól i cukier i dokładnie wymieszać.
- Wodę połączyć z olejem za pomocą miksera. Następnie tą mieszankę wlewać do miski z suchymi składnikami i miksować ok. 5 minut.
- Następnie ciasto przelewamy do formy posmarowanej olejem i posypanej bułką tartą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (180ºC) i pieczemy 35-40 minut.
xxxx – dodatkowe informacje
Ciasto powinno być nieco gęstsze od płynnej czekolady. Ja musiałam dodać po dwie łyżki oleju i wody, aby uzyskać taką konsystencję.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szybki tort na zimno
Następny przepis: Szybkie bułeczki śniadaniowe