Szybkie babeczki waniliowo-kakaowe z nadzieniem
W tym przepisie czekamy na coś naprawdę niezwykłego – szybkie babeczki waniliowo-kakaowe z nadzieniem, idealne dla każdego wielbiciela słodkości. To wspaniała propozycja na deser lub przekąskę na wszelkiego rodzaju imprezy. Esencja wanilii doskonale łączy się z intensywnością kakao, a kremowe nadzienie dodaje im niepowtarzalnej miękkości. Dzięki prostym składnikom, które są łatwo dostępne, można je przygotować praktycznie w każdej chwili. Babeczki waniliowo-kakaowe to idealna propozycja na podwieczorek, czy spontaniczną wizytę znajomych. Ich delikatny aromat sprawi, że nikt nie będzie mógł im się oprzeć!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 jajko
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
- tabliczka czekolady mlecznej
- 1 łyżeczka kakao
- posypka kolorowa
Szybkie babeczki waniliowo-kakaowe z nadzieniem – jak zrobić?
- Suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy) wymieszać w misce. Dodać jajko, olej oraz mleko – dokładnie wymieszać. Przygotować formę na 12 muffinek. Wlać po jednej łyżce ciasta do każdego otworu formy. Następnie ułożyć na cieście po kosteczce czekolady, lekko wcisnąć. Do pozostałej części ciasta dodać kakao i dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym ciastem wypełnić formę i udekorować kolorową posypką. Piec ok. 25 minut w 180 stopniach na funkcji góra-dół.
xxxx – dodatkowe informacje
Nadzienie z mlecznej czekolady można zastąpić dowolną ulubioną czekoladą. Posypkę do ozdobienia babeczek najlepiej uprzednio trzymać w lodówce aby nie rozpuściła się podczas pieczenia.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szybki tort na zimno
Następny przepis: Szybkie bułeczki śniadaniowe