Szybki sos pomidorowy
Czasami nie ma nic lepszego niż domowy, soczysty sos pomidorowy. Ten szybki sos pomidorowy jest idealny do pizzy, makaronu lub jako baza do innych potraw. Składa się tylko z kilku składników – passaty pomidorowej, cebuli, czosnku i przypraw, które łącznie tworzą przepyszne danie o bogatym aromacie. Całe piękno tego przepisu tkwi w jego prostocie i szybkości wykonania, dzięki czemu jest idealny na każdy dzień. Co więcej, sos pomidorowy własnej roboty to doskonała alternatywa dla sklepowych produktów, które często zawierają dodatki konserwantów. Bez względu na okoliczności, ten sos zawsze sprawdzi się doskonale.
admin
Składniki:
- 500 g passaty pomidorowej
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
- łyżeczka suszonego oregano
- łyżeczka suszonej bazylii
- łyżeczka suszonego majeranki
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- pieprz
- sól
Szybki sos pomidorowy – jak zrobić?
-
Sposób przygotowania:
W rondelku rozgrzać masło i oliwę z oliwek. Dodać passatę pomidorową i przecier pomidorowy, podgrzewać na średnim ogniu. Doprawić ziołami, przyprawami, pieprzem i solą. Wymieszać i podgrzewać około 10 minut. I gotowe.
Smacznego 😉
Szybki sos pomidorowy – dodatkowe informacje
Przyprawy i zioła można modyfikować w zależności od gustu i potrzeby. Idealnie sprawdzą się w nim zarówno zioła świeże jak i suszone.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szybki tort malinowy bez pieczenia
Następny przepis: Szybki tort na zimno