Szybki sernik złota rosa
Przygotowanie sernika może być czasochłonne, ale nasz przepis na Szybki Sernik Złota Rosa to szybkie rozwiązanie dla tych, którzy chcą cieszyć się tym pysznym deserem bez zbędnego trudu. Szczególne miejsce w tym przepisie zajmuje złota rosa, która dodaje sernikowi niepowtarzalnego smaku i wyglądu. Cechą wyróżniającą tego sernika jest fakt, że jest przygotowywany bez typowego dla serników spodu. To sprawia, że jest lżejszy i mniej kaloryczny. Smakosze sernika z pewnością docenią ten prosty, a zarazem wyrafinowany przepis. Sprawdzi się zarówno na codzienny deser, jak i na specjalne okazje.
admin
Składniki:
- 1 kg sera w wiaderku
- 4 całej jaja
- 1 szklanka cukru
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
- 1 cukier waniliowy
- 2 szklanki zimnego mleka
- 1/2 szklanki oleju
- dodatkowo można dodać sok z połowy cytryny
- beza składniki:
- 3 białka, szczypta soli, 1/2 szklanki cukru
Szybki sernik złota rosa – jak zrobić?
- Do sera dodać oba cukry, jaja i zmiksować na gładką masę. Następnie dodać budyń oraz olej i znów zmiksować. Wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia, np. tortownica ok 26-28 cm. Piec ok 50 minut w 160 st. C w opcji termoobieg. Bez termoobiegu w 180 st. C.
- Z białek i szczypty soli pod koniec pieczenia sernika ubijamy sztywną pianę, dodajemy cukier i mieszamy. Wykładamy na ciasto i pieczemy jeszcze 15 minut. Uwaga sernik z pianą mocno rośnie ale potem opadnie na wysokość formy, więc jest to fajny dosyć wysoki sernik.
- Po 15 min otwieramy piekarnik i 5 min studzimy ciasto przy otwartych drzwiach piekarnika, następnie wyjmujemy i studzimy. Po wystudzeniu wkładamy na kilka godzin do lodówki, aby sernik dobrze stężał.
Szybki sernik złota rosa – dodatkowe informacje
Sernik z rosą bez spodu, zwany również sernikiem z rosa bez spodu, to smakowite danie, które można przygotować także na spodzie z kruchego ciasta. Masa serowa jest bardzo lejąca, więc nie ma potrzeby się tym martwić.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: SZYBKI SOS CZOSNKOWY
Następny przepis: Szybki tort malinowy bez pieczenia