Szybki sernik tiramisu
Poznajcie idealne połączenie dwóch klasycznych deserów: sernika i tiramisu. Ten przepis na szybki sernik tiramisu, tłumaczy jak połączyć te dwa wspaniałe smaki w jedno niepowtarzalne ciasto. Nie odstaje on od tradycyjnej formy sernika, z wykorzystaniem gładkiego kremowego twarogu, ale ma ten sam rozkoszny kawowy posmak, który charakteryzuje tiramisu. Jest to przepis na sernik, który przyciągnie miłośników obu deserów. Idealny dla tych, którzy chcieliby spróbować czegoś nowego i troszkę odmiennego, ale w dalszym ciągu przywołującego smak klasycznego sernika. Idealne ciasto na rodzinne spotkania oraz wszelkie celebracje. Cieszcie się smakiem włoskiego tiramisu w obecności tradycyjnego polskiego sernika.
admin
Składniki:
- 1 kilogram białego zmielonego sera
- 1 opakowanie sera mascarpone
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego lub zapach waniliowy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1 opakowanie biszkoptów
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- Kakao
Szybki sernik tiramisu – jak zrobić?
- Rozpuścić 2 łyżki kawy w szklance wody, można dodać nalewkę kawową.
- Ser wymieszać z serkiem mascarpone, budyniem, cukrem waniliowym lub zapachem, mąką ziemniaczaną i jajkami.
- Dokładnie zmiksować.
- Na blachę włożoną papierem do pieczenia wyłożyć 1/3 masy.
- Na masie układać biszkopty nasączone kawą.
- Następnie posypać każdy biszkopt kakao.
- Poźniej znowu nałożyć masę, biszkopty nasączone i przesypać kakao.
- Na koniec nałożyć resztę masy.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 35 minut.
- Odstawić do wystygnięcia.
- Podawać posypane kakao.
Przepis na szybki sernik tiramisu wzięłam z bloga „moje wypieki”.
xxxx – dodatkowe informacje
Szybki sernik tiramisu to świetny deser, który można podać ze świeżymi owocami. Dodatkowo, zamiast używać zwykłej kawy, można zastąpić ją kawą cappuccino, najlepiej o smaku orzechowym lub czekoladowym.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szybki przepis na łososia z piekarnika
Następny przepis: Szybki sernik z brzoskwiniami