Szybki placek borówkowy
Szybki placek borówkowy to idealna propozycja dla osób, które cenią sobie prostotę w gotowaniu a także intensywny smak sezonowych owoców. Ten aromatyczny deser zachwyci nie tylko domowników ale również gości, dodając koloru i słodkości na każdej rodzinnej uroczystości lub spotkaniu ze znajomymi. Głównym składnikiem przepisu są borówki – pełne witamin i antyoksydantów, które sprawdzą się jako zdrowa przekąska. Placek borówkowy jest nie tylko smaczny, ale także łatwy i szybki do przygotowania – nie wymaga specjalistycznej wiedzy kulinarnych, a proces jego pieczenia jest prosty i przyjemny.
admin
Składniki:
- kostka masła
- 5 jajek
- ½ szklanki cukru
- 2,5 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g borówek
- 2 łyżki cukru pudru
- 1,5 szklanki mleka
- 1 paczka niebieskiej galaretki
Szybki placek borówkowy – jak zrobić?
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Margarynę utrzyj z cukrem, następnie dodaj jajka i dokładnie utrzyj. Wsyp mąkę i ucieraj dalej do gładkości. Wyłóż na blaszkę o wym. 24×24. Posyp borówkami. Piecz 40 minut w temperaturze 160 stopni.
- Po ostygnięciu ciasta rozpuść galaretkę w ½ szkl. wody. Pozostaw do ostudzenia. Mleko wlej do wysokiego naczynia, wsyp śnieżkę i ubij. Pod koniec wlej tężejącą galaretkę i rozmieszaj. Wyłóż na ciasto i pozostaw do schłodzenia.
Szybki placek borówkowy – dodatkowe informacje
Można do niego użyć różnych sezonowych owoców.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: szybki piernik z masą budyniową
Następny przepis: Szybki przepis na łososia z piekarnika