Szybki placek borówkowy

Szybki placek borówkowy

Szybki placek borówkowy to idealna propozycja dla osób, które cenią sobie prostotę w gotowaniu a także intensywny smak sezonowych owoców. Ten aromatyczny deser zachwyci nie tylko domowników ale również gości, dodając koloru i słodkości na każdej rodzinnej uroczystości lub spotkaniu ze znajomymi. Głównym składnikiem przepisu są borówki – pełne witamin i antyoksydantów, które sprawdzą się jako zdrowa przekąska. Placek borówkowy jest nie tylko smaczny, ale także łatwy i szybki do przygotowania – nie wymaga specjalistycznej wiedzy kulinarnych, a proces jego pieczenia jest prosty i przyjemny.

Składniki:

  • kostka masła
  • 5 jajek
  • ½ szklanki cukru
  • 2,5 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g borówek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 paczka niebieskiej galaretki

Szybki placek borówkowy – jak zrobić?

  1. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Margarynę utrzyj z cukrem, następnie dodaj jajka i dokładnie utrzyj. Wsyp mąkę i ucieraj dalej do gładkości. Wyłóż na blaszkę o wym. 24×24. Posyp borówkami. Piecz 40 minut w temperaturze 160 stopni.
  2. Po ostygnięciu ciasta rozpuść galaretkę w ½ szkl. wody. Pozostaw do ostudzenia. Mleko wlej do wysokiego naczynia, wsyp śnieżkę i ubij. Pod koniec wlej tężejącą galaretkę i rozmieszaj. Wyłóż na ciasto i pozostaw do schłodzenia.

Szybki placek borówkowy – dodatkowe informacje

Można do niego użyć różnych sezonowych owoców.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: szybki piernik z masą budyniową
Następny przepis: Szybki przepis na łososia z piekarnika

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode