SZYBKI MARCINEK NA HERBATNIKACH

SZYBKI MARCINEK NA HERBATNIKACH

Czy często czujesz chęć na coś słodkiego, ale pieczenie ciasta trwa zbyt długo? Ten przepis na Szybki Marcinek na Herbatnikach jest wyjątkowy, ponieważ nie wymaga nawet włączenia piekarnika. Ten tradycyjny polski deser jest nie tylko szybki i prosty do zrobienia, ale również niezwykle smaczny. Ciasto Marcinek na herbatnikach może być idealne dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z domowym pieczeniem, a także dla zapracowanych osób, które nie mają zbyt wiele czasu na przygotowanie skomplikowanych deserów. Ten przepis jest świetnym rozwiązaniem dla wszystkich osób, które kochają słodkie, kremowe ciasta.

Składniki:

  • – około 12 paczek herbatników
  • – 1 litr śmietany 30%
  • – 1 cytryna
  • – 2-3 śmietan-fixy
  • – 1 szklanka cukru pudru
  • – 1 cukier waniliowy
  • – gorzka czekolada

Szybki marcinek na herbatnikach – jak zrobić?

  1. Ubijamy śmietankę, kiedy podwoją swoją objętość dodajemy śmietan-fixy, wymieszane z cukrem pudrem i cukrem waniliowym oraz sokiem z całej cytryny, jeszcze chwilę ubijamy. Tak przygotowany krem smarujemy na każdą warstwę herbatników, ilość zużytych herbatników zależy od wielkości blachy jakiej użyjecie. Na wierzchu smaruję cieniutką warstwę śmietanki i posypuję startą gorzką czekoladą. Wstawić je najlepiej na całą noc do lodówki, aby herbatniki zmiękły. Jest pyszne!

ps. najważniejsze blaszkę szczelnie wykładam folią spożywczą, żeby ciasto nie przeszło zapachem metalowej blachy!

SZYBKI MARCINEK NA HERBATNIKACH – dodatkowe informacje

Najlepiej smakuje następnego dnia kiedy herbatniki już zmiękną i przejdą smakiem, czyli najlepiej zrobić je wieczorem a już następnego dnia możemy zajadać.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szybki makaron na słodko
Następny przepis: Szybki makowiec z jabłkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode