Szybki makowiec z jabłkami

Szybki makowiec z jabłkami

Szybki makowiec z jabłkami to doskonała propozycja dla wszystkich miłośników słodkich, domowych wypieków. Ten smakowity deser łączy w sobie tradycyjny makowiec i delikatne aromaty jabłek, stając się idealną alternatywą dla ciężkich, sycących ciast. Dodając do tego fakt, że jest on niesamowicie łatwy w przygotowaniu, otrzymujemy przepis idealny na każdą okazję. Bez względu na to, czy szukasz pomysłu na świąteczny wypiek, czy po prostu chcesz skosztować czegoś pysznego, szybki makowiec z jabłkami z pewnością sprosta Twoim oczekiwaniom. Spróbuj makowca odwracanego, lub makowca z jabłkami na biszkopcie, a na pewno się nie zawiedziesz!

Składniki:

  • Masa makowa:
  • 1 puszka gotowej masy makowej
  • 6 jajek
  • 13 dag masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek grysiku
  • 10 dag rodzynek
  • 4 – 5 dużych jabłek
  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Szybki makowiec z jabłkami – jak zrobić?

  1. Jabłka zetrzeć i trochę odcisnąć. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać mak, rodzynki, jabłka, proszek i grysik. Wymieszać. Ubić pianę z białek, dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać. Blachę wysmarować, wyłożyć papierem, wylać masę makową i piec w 180 st. przez 45 minut.
  2. W tym czasie zrobić biszkopt: Ubić białka z cukrem. Osobno ubić żółtka z octem i proszkiem, dodać do białek i ubić. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Surowy biszkopt wylać na upieczony mak, włożyć do piekarnika i piec jeszcze około 20-25 minut, aż biszkopt będzie upieczony.
  3. Po upieczeniu ciasto obrócić do góry nogami, tak by biszkopt był na dole, zdjąć papier i wierzch maku polać polewą czekoladową.

Słowa kluczowe: makowiec odwracany, makowiec z jabłkami na biszkopcie

Szybki makowiec z jabłkami – dodatkowe informacje

Ja zamiast polewy kupiłam gotową czekoladę-kuwerturę w lidlu. Należy ją rozpuścić w 2 łyżkach wody. Tabliczka 200g wystarcza akurat na blachę ciasta.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: SZYBKI MARCINEK NA HERBATNIKACH
Następny przepis: szybki piernik z masą budyniową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode