Szybki i prosty tort z truskawkami
Wiosna i lato to idealny czas na ciasta z owocami. Jeżeli szukasz słodkiego, szybkiego i prostego przepisu, który zaskoczy Twoich gości, mamy coś idealnego! Zaskocz ich naszym prostym i szybkim tortem z truskawkami. Idealna propozycja na spontaniczne spotkania przy kawie, rodzinne uroczystości czy większe przyjęcia. Do jego przygotowania niezbędne są jedynie podstawowe składniki, które zazwyczaj mamy w swojej spiżarni, oraz świeże, soczyste truskawki. Bez wątpliwości, ten przepis na tort, to połączenie prostoty i doskonałego smaku. Przygotuj się na prawdziwą eksplozję smaków!
Piotr Zieliński
Składniki:
- biszkopt:
- 4 jajka
- szklanka cukru
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- masa do środka:
- budyń waniliowy
- 0,5 l mleka
- 125 g margaryny
- 300 g truskawek
- masa na wierzch:
- 350 ml śmietanki 30%
- śmietanfix
- 2 łyżki cukru
- truskawki do ozdoby
Szybki i prosty tort z truskawkami – jak zrobić?
-
Jajka rozdzielamy.
Białka ubijamy z cukrem i sodą na sztywną masę.
Dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy. -
Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Delikatnie łączymy składniki i przelewamy do foremki (użyłam foremki o średnicy 18 cm). - Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.
-
Budyń przyrządzamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Studzimy, po czym miksujemy z margaryną.
Wkrajamy do niego truskawki, mieszamy i odstawiamy do lodówki. -
Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem i śmietanfixem.
Wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 równe części.
Dwie z nich przekładamy masą budyniową z truskawkami.
Przykrywamy trzecią. -
Na wierzchu i bokach rozsmarowujemy masę śmietankową.
Na górze układamy truskawki.
Tort z truskawkami wkładamy do lodówki do schłodzenia.
Smacznego 🙂
xxxx – dodatkowe informacje
Użyłam formy o średnicy 18 cm.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szybki i łatwy tort urodzinowy
Następny przepis: Szybki makaron na słodko