SZYBKI DESER KAWOWO-ŚMIETANKOWY
Nie ma nic lepszego, niż na zakończenie dnia móc spróbować czegoś słodkiego, co dodatkowo podkreśli chwile relaksu. Przepis na ten szybki deser kawowo-śmietankowy to idealna propozycja na wieczór zabieganego dnia. Jego główną zaletą jest to, że składniki do jego wykonania mamy zazwyczaj w swojej kuchni. Niezwykłe połączenie kawy z kremem śmietankowym sprawia, że jest to deser dla prawdziwych smakoszy. Jest to idealna propozycja dla tych, którym brakuje czasu, a jednak lubią delektować się niebanalnymi smakami. To prosty i szybki sposób na to, by swoją kuchnię wypełnić aromatem kawy. Jednocześnie jednak, to deser lekki i niezbyt kaloryczny.
admin
Składniki:
- Składniki podstawowe:
- 16 okrągłych biszkoptów,
- 3 czubate łyżeczki kawy zbożowej.
- Składniki kremu:
- 150 g śmietany 30%,
- 150 g serka mascarpone,
- cukier puder.
- Dekoracja:
- 2 kostki gorzkiej czekolady,
- perełki złote.
Szybki deser kawowo-śmietankowy – jak zrobić?
-
Kawę zalewam wrzątkiem (70-80 ml), mieszam, odkładam pod przykryciem na 5 minut i studzę.
Śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem (ilość zależna od tego jak słodkie lubicie). Nadal miksując na najmniejszych obrotach, dodaję po łyżce mascarpone.
Czekoladę siekam nożem.
Biszkopty nasączam w przygotowanym naparze kawowym.
Układam warstwy deseru w dwóch niskich szklankach lub pucharkach: 4 szt. biszkoptów, masa śmietanowa, pozostałe biszkopty i pozostała masa. Całość posypuję czekoladą oraz dekoruję złotymi perełkami.
Chłodzę w lodówce. Najlepiej zostawić deser na noc, aby biszkopty dobrze zmiękły. 🙂
SZYBKI DESER KAWOWO-ŚMIETANKOWY – dodatkowe informacje
Do namoczenia biszkoptów można użyć również naparu ze zwykłej kawy rozpuszczalnej.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szybki danie z zupki chińskiej
Następny przepis: SZYBKI DESER Z GALARETEK Z BITĄ ŚMIETANĄ (ŚNIEŻKA)