Szybki barszczyk czerwony.
Dziś chcemy podzielić się z Wami przepisem na szybki barszczyk czerwony. To danie jest nie tylko smaczne, ale i niezwykle proste do przygotowania. Idealnie wpasowuje się w potrzeby osób, które cenią sobie szybkość, ale nie chcą rezygnować z aromatu i smaku tradycyjnej kuchni. Nasz barszczyk czerwony to idealna propozycja na ciepły, rodzinny obiad lub kolację, zarówno na co dzień, jak i na spotkania ze znajomymi. Odkryjcie z nami jak w prosty sposób podejść do tego klasycznego dania i zaskoczcie bliskich smakiem domowej kuchni. To przepis na barszczyk, który na stałe zagości w waszych domach!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 3 średnie buraki
- 1,5 litra wody
- 2 listki laurowe
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 kulki ziela angielskiego
- 2 kostki rosołowe
- ½ łyżeczki pieprzu białego
- 1 łyżeczka cukru
- Sok z ½ cytryny
- Sól do smaku
Szybki barszcz czerwony – jak zrobić?
- Buraki obrać, umyć, pokroić w kostkę i przełożyć do dużego garnka. Zalać wodą, dodać wszystkie pozostałe składniki. Gotować ok. 25-30 minut do miękkości warzyw.
- Barszcz czerwony odcedzić na sitku, podawać bardzo gorący z kanapką, bądź pasztecikiem.
Szybki barszczyk czerwony – dodatkowe informacje
Inspirację do przepisu znalazłam na stronie: www.kotlet.tv
Ugotowane buraczki najlepiej wykorzystać do kolejnego obiadu: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/fasolka-po-bretonsku-z-buraczkami-3
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szybka zupa szczawiowa z jajkiem, ziemniakami i skwarkami
Następny przepis: Szybki danie z zupki chińskiej