Szybki barszcz ze śmietaną i ziemniakami

Szybki barszcz ze śmietaną i ziemniakami

Zapewne znasz wiele wersji barszczu czerwonego, ale dzisiejszy przepis na barszcz czerwony ze śmietaną i ziemniakami to coś, co na pewno Cię zaskoczy. Idealnie skomponowane smaki czerwonego barszczu ze śmietaną odwracają uwagę od zimy za oknem i przenoszą nas myślami do ciepłych kuchni babci, gdzie garnek z barszczem sycił całą rodzinę. Świeże warzywa, aromatyczne przyprawy, do tego kremowata śmietana, to przepis na pyszne, domowe jedzenie. Biorąc pod uwagę, że jest to szybki barszcz, nadaje się idealnie, gdy niespodziewanie wpadną do nas goście. Szybki barszcz czerwony ze śmietaną i ziemniakami, to połączenie tradycji i prostoty.

Składniki:

  • 2 duże buraki
  • 1 jabłko
  • 1 marchewka
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 kieliszek octu
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól i pieprz
  • ok 2 l zimnej wody
  • kilka ugotowanych ziemniaków

Szybki barszcz czerwony ze śmietaną i ziemniakami – jak zrobić?

  1. Buraki i marchewki należy obrać. Jabłko wydrążamy usuwając gniazdo nasienne. Warzywa kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy zimną wodą. Dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego oraz liście laurowe. Gotujemy na pełnym gazie do momentu zagotowania.

    Garnek z barszczem przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę.
  2. Po ugotowaniu wyjmujemy warzywa z barszczu. Buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do zupy.
  3. Doprawiamy barszcz czerwony ze śmietaną do smaku solą, pieprzem, octem i kwaśną śmietaną. Ważne jest, aby zupę już nie zagotowywać, ponieważ może to spowodować skwaśnienie śmietany. Podajemy zupę z ugotowanymi ziemniakami, które możemy pokroić lub utłuc na ciepło lub na zimno.

SMACZNEGO 🙂

Szybki barszcz ze śmietaną i ziemniakami – dodatkowe informacje

Barszcz czerwony ze śmietaną jest pysznym i rozgrzewającym daniem. Aby uzyskać odpowiedni smak, warto doprawić go solą, pieprzem, octem i kwaśną śmietaną. Należy jednak pamiętać, że po dodaniu śmietany barszczu już nie można zagotować, ponieważ może ona się zważyć. Można podawać zupę z ugotowanymi ziemniaczkami – można je pokroić lub utłuc, a także podać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

SMACZNEGO 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szybka zupa szczawiowa z jajkiem, ziemniakami i skwarkami
Następny przepis: Szybki danie z zupki chińskiej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode