Szybka zupa grzybowa

Szybka zupa grzybowa

Zupę grzybową kojarzymy z sezonem jesienno-zimowym, domowym ciepłem i świętami. Ta prosta zupa grzybowa, mimo że jest szybką i łatwą do przygotowania, nie odbiega smakiem od tradycyjnej. Stanowi idealne rozwiązanie, gdy zapragniemy czegoś sycącego, aromatycznego i niezwykle smacznego, ale nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie. Szczególnie polecana dla miłośników grzybów, choć przekona do siebie także tych, którzy na co dzień nie są ich wielkimi fanami. Jest to też doskonały sposób na wykorzystanie zbędnych pieczarek czy innych grzybów z naszego koszyka. Prosta zupa grzybowa z pewnością zaspokoi twoje kulinarne pragnienia.

Składniki:

  • 400g mrożonej włoszczyzny w słupkach
  • 400g drobno pokrojonych grzybów
  • 1 duża lub 2 średnie cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 łyżki śmietanki 30%
  • 1 łyżka mąki
  • 3 kostki rosołowe
  • sól, pieprz

Szybka zupa grzybowa – jak zrobić?

  1. Włoszczyznę ugotować na półtwardo w 1,5l wody, dodając kostki rosołowe i 2 łyżki oleju. W osobnym garnku w 0,5l wody ugotować do miękkości drobno pokrojone grzyby i cebulę, pod koniec dodając łyżkę masła.
  2. Grzyby dodać do warzyw, chwilę razem gotować. Zupę podprawić mąką rozprowadzoną w małej ilości zimnej wody, zagotować. Dodać śmietankę, doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami lub drobnym makaronem.

Prosta zupa grzybowa – dodatkowe informacje

U nas do przygotowania tej zupy wykorzystywane są te grzyby, które nie nadają się do suszenia, np. maślaki, pieczarki lub małe kapelusze i nóżki grzybów szlachetnych.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szybka wieprzowina po seczuańsku
Następny przepis: Szybka zapiekanka ziemniaczana

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode