Szybka babka :)
Szukasz szybkiego i prostego przepisu na słodkie ciasto? Zapraszamy do wypróbowania przepisu na „Szybką babkę”. To przepis, który jest łatwy do wykonania dzięki prostym składnikom, które prawdopodobnie masz już w domu. Dzięki temu przepisowi nawet początkujący kucharze mogą z łatwością upiec pyszną babkę. Od momentu rozpoczęcia przygotowań do momentu wyjęcia babki z piekarnika to tylko kwestia godziny. Czyż nie brzmi kusząco? Szybka i prosta babka to sprawdzony przepis na radostne obcowanie ze słodkościami bez zbędnego ceregielu. Idealna dla tych, którzy doceniają prostotę i szybkość wykonania.
admin
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki oleju
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- łyżeczka kakao – może być nie musi
Szybka babka – jak zrobić?
-
1.
Ucieramy jajka i cukier, dodajemy powoli oliwę, następnie dodajemy przesianą mąkę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia – ucieramy wszystko mikserem na aksamitną masę. - Jeżeli ma być zwykła babka, to masę wylewamy w całości do formy na babkę.
- Jeżeli ma być dwukolorowa, to wylewamy 2/3 masy do formy, a do 1/3 dodajemy kakao – ucieramy i brązową masę zawijamy wlewamy do foremki.
- Pieczemy 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
xxxx – dodatkowe informacje
Przed wlaniem masy do foremki – ja smaruje ją masełkiem i osypuje bułką tartą…
Długość pieczenia zależy od piekarnika – czasami babka gotowa jest w 35 min. 🙂
Babkę dowolnie można doprawiać – bakaliami, owocami… według uznania…
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szwedzki tort kanapkowy
Następny przepis: Szwedzkie ciasto z rabarbarem - Rabarberkaka