Szwedzkie ciasto czekoladowe – Kladdkaka
Kladdkaka to typowe szwedzkie ciasto czekoladowe, które zapewni prawdziwą ucztę dla miłośników czekolady. Ten niezwykle wilgotny i kleisty deser to prawdziwa słodka bomba, która doskonale łączy w sobie mocno czekoladowy smak z delikatną konsystencją. Tajemnica idealnej kladdkaki tkwi w odpowiednim czasie pieczenia, który gwarantuje wyjątkowo miękkie, niemalże płynne wnętrze. Ten przepis pochodzi prosto z Szwecji, dzięki czemu poczujesz się jak w nordyckim domu, niezależnie od miejsca, w którym się znajdujesz. Zapach pieczonego ciasta, prostota wykonania i niesamowity smak to dopiero początek tej słodkiej przygody!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 130 g masła
- 230 g cukru (najlepiej 150 g brązowego i 80 g białego)
- 50 g ciemnego kakao
- 120 g mąki
- szczypta soli
- kilka kropel aromatu rumowego
- 3 jajka
Szwedzkie ciasto czekoladowe – kladdkaka – jak zrobić?
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 stopni (z termoobiegiem). Masło rozpuszczamy i lekko przestudzamy. Po chwili przelewamy do dużej miski, dodajemy cukier i mieszamy aby cukier się rozpuścił. Całość mieszamy na gęstą masę. Jajka trzeba rozbełtać widelcem i razem z aromatem, dodać do masy. Całość mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy, bez grudek. Gotowe ciasto przelewamy do formy (okrągła o średnicy 20-22 cm lub kwadratowa o boku 20 cm). Pieczemy 15-20 minut – w zależności jaki stopień wypieczenia lubimy. Przed podaniem najlepiej posypać ciasto cukrem pudrem.
Szwedzkie ciasto czekoladowe – Kladdkaka – dodatkowe informacje
Kladdkaka przepis: Ciasto w środku powinno przypominać lekki „zakalec”. Im dłuższy czas pieczenia tym środek będzie mniej „zakalcowaty”. Osobiście wolę „zakalec” a ciasto piekę 15 minut. Smakuje wybornie.