Szwedzka Zapiekanka

Szwedzka Zapiekanka

Szwedzka zapiekanka ziemniaczana to prosta i smaczna potrawa, która sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Przepis pochodzi ze Skandynawii, gdzie zapiekanki to bardzo popularne danie. Głównym składnikiem jest, jak sama nazwa wskazuje, ziemniak – skromny, ale wszechstronny element kuchni na całym świecie. Ten przepis to połączenie miękkości i aksamitności ziemniaków z chrupiącą i aromatyczną skórką. Do zapiekanki można dodać również inne ulubione składniki, takie jak szynka, boczek czy różnego rodzaju warzywa. Spróbujcie tej klasycznej, niezawodnej szwedzkiej zapiekanki ziemniaczanej. To danie, które zadowoli każde podniebienie.

Składniki:

  • 1 kilogram ziemniaków
  • 500 gram piersi z kurczaka
  • kilka płatów papryki konserwowej
  • garść natki pietruszki
  • 4 jajka
  • 4 łyżki majonezu
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 100 gram tartego sera
  • sól, pieprz
  • łyżka przyprawy do gyrosa
  • ząbek czosnku
  • olej do smażenia

Szwedzka zapiekanka – jak zrobić?

  1. Zapiekanka Szwedzka. 1.
    Oskrobać ziemniaki, przepołowić na pół, umyć i ugotować w osolonej wodzie, tak żeby były takie na pół miękkie, pierś umyć i również ugotować w osolonej wodzie.
  2. Zapiekanka Szwedzka 2.
    Następnie wlać na patelnię olej i przysmażyć ziemniaki razem z pierśią kurczaka i czosnkiem na rumiano, dzięki temu zapiekanka będzie smaczniejsza, w razie potrzeby doprawić jeszcze solą i pieprzem, całość wsypać do naczynia żaroodpornego, równo rozłożyć.
  3. Zapiekanka Szwedzka 3.
    Do miseczki wbić jajka, przyprawić solą i pieprzem, wrzucić majonez, śmietanę, wymieszać następnie dodać starty ser, paprykę konserwową pokrojoną w kosteczkę i natkę pietruszki.
  4. Zapiekanka Szwedzka 4.
    Całość wymieszać i wylać do naczynia żaroodpornego na wierzch, na ziemniaki z piersią kurczaka. Wrzucamy do piekarnika na 30 min. pieczemy w temp. 180°C.

Szwedzka Zapiekanka – dodatkowe informacje

Do szwedzkiej zapiekanki ziemniaczanej można dodać różne ulubione dodatki i cieszyć się za każdym razem nowym smakiem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szuba ukraińska
Następny przepis: Szwedzkie ciasto czekoladowe - Kladdkaka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode