Szpinakowa zupa krem

Szpinakowa zupa krem

Szpinakowa zupa krem to propozycja pysznego, zdrowego i idealnie kremowego obiadu. Kombinacja delikatnego smaku szpinaku z nutą śmietanki i przypraw tworzy wykwintne danie, które zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Ta zielona konsystencja pełna jest korzyści zdrowotnych, dzięki wysokiej zawartości żelaza, błonnika czy witaminy K w szpinaku. Krem szpinakowy może stanowić lekkie i pożywne danie na co dzień. Szczególnie polecany jest dla osób dbających o dietę i smakowitość posiłków. Ta zupa szpinakowa krem z pewnością stanie się ulubionym daniem dla miłośników zielonych warzyw i kremowych zup.

Składniki:

  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 mała pietruszka
  • 250 g szpinaku
  • 1/3 małej cukinii
  • 100 g sera feta (light)
  • 500 ml bulionu
  • sól, pieprz
  • papryka ostra, słodka
  • natka pietruszki
  • i inne dowolne przyprawy

Szpinakowa zupa krem – jak zrobić?

  1. Do bulionu dodaj zamrożony szpinak, startą pietruszkę, cukinię, drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Gdy szpinak rozpuści się, a pozostałe warzywa zmiękną – zblenduj całość do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Do kremu dodaj ser feta. Gdy ser rozpuści się – porządnie wymieszaj.
  4. Podaj z grzankami lub ptysiami.

Słowa kluczowe: krem szpinakowy, zupa szpinakowa krem

XXXX – dodatkowe informacje

Jeżeli chcesz uzyskać bardziej kremowy smak dodaj odrobinę sera topionego śmietankowego i ser mozarellę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szpinakowa z grzankami
Następny przepis: Szprycer arbuzowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode