Szczawiówka
Szczawiówka to tradycyjna, polska zupa o wytrawnym, kwasowym smaku szczawiu, która idealnie sprawdza się jako przysmak w ciepłe, wiosenne dni. Ten odżywczy gorący napój nie dość, że jest niezwykle smaczny, to jeszcze dostarcza nam mnóstwo witamin, tak potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Prosty, szybki do przygotowania i pełen aromatu – taki jest przepis na szczawiówkę. Jest to jedna z tych zup, które są jednocześnie sycące, ale i lekkie, co sprawia, że szczególnie polecamy go sportowcom i osobom dbającym o swoją sylwetkę. Czy jesteś gotowy na kulinarną przygodę z szczawiówką?
Piotr Zieliński
Składniki:
- -wywar z warzyw i mięsa (doprawiony): 2 litry
- -szczaw ze słoika: 0,5-0,9 litrowy słoik szczawiu
- -śmietana 12%: 200-300 g
- -jajka ugotowane na twardo: 4-6 sztuk
- -sól: 0,5-1 łyżeczka
- -suszony koperek: 1 łyżeczka
- -masło: 1 łyżka
- -cebulka podsmażona na oleju: 2 łyżki
Szczawiówka – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Wywar warzywno-mięsny zagotować, dodać podsmażoną cebulkę, szczaw, masło i koperek, zagotować. Śmietanę rozmieszać z odrobiną gorącego wywaru, wlać do zupy, doprawić do smaku solą, wymieszać. Zupę podawać z jajkiem.
Szczawiówka – dodatkowe informacje
Zupa szczawiówka wyśmienicie smakuje też z ziemniakami. Najłatwiej ją przygotować, gdy pozostanie nam rosół lub wywar warzywno-mięsny, wówczas przygotowanie tej zupy trwa mniej niż kwadrans.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szaszłyki z patelni z młodymi ziemniaczkami
Następny przepis: Sześcioskładnikowa sałatka z porem, selerem konserwowym, ananasem