Szczawiówka

Szczawiówka

Szczawiówka to tradycyjna, polska zupa o wytrawnym, kwasowym smaku szczawiu, która idealnie sprawdza się jako przysmak w ciepłe, wiosenne dni. Ten odżywczy gorący napój nie dość, że jest niezwykle smaczny, to jeszcze dostarcza nam mnóstwo witamin, tak potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Prosty, szybki do przygotowania i pełen aromatu – taki jest przepis na szczawiówkę. Jest to jedna z tych zup, które są jednocześnie sycące, ale i lekkie, co sprawia, że szczególnie polecamy go sportowcom i osobom dbającym o swoją sylwetkę. Czy jesteś gotowy na kulinarną przygodę z szczawiówką?

Składniki:

  • -wywar z warzyw i mięsa (doprawiony): 2 litry
  • -szczaw ze słoika: 0,5-0,9 litrowy słoik szczawiu
  • -śmietana 12%: 200-300 g
  • -jajka ugotowane na twardo: 4-6 sztuk
  • -sól: 0,5-1 łyżeczka
  • -suszony koperek: 1 łyżeczka
  • -masło: 1 łyżka
  • -cebulka podsmażona na oleju: 2 łyżki

Szczawiówka – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Wywar warzywno-mięsny zagotować, dodać podsmażoną cebulkę, szczaw, masło i koperek, zagotować. Śmietanę rozmieszać z odrobiną gorącego wywaru, wlać do zupy, doprawić do smaku solą, wymieszać. Zupę podawać z jajkiem.

Szczawiówka – dodatkowe informacje

Zupa szczawiówka wyśmienicie smakuje też z ziemniakami. Najłatwiej ją przygotować, gdy pozostanie nam rosół lub wywar warzywno-mięsny, wówczas przygotowanie tej zupy trwa mniej niż kwadrans.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szaszłyki z patelni z młodymi ziemniaczkami
Następny przepis: Sześcioskładnikowa sałatka z porem, selerem konserwowym, ananasem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode