SZARLOTKA Z POŁÓWEK JABŁEK

SZARLOTKA Z POŁÓWEK JABŁEK

Jeśli jesteś fanem jabłecznika, na pewno pokochasz Szarlotkę z Połówek Jabłek. Ta wariacja popularnego przysmaku to prawdziwa uczta dla podniebienia. Zamiast tradycyjnego krojenia jabłek na drobne kawałki, w tym przepisie używamy całych połówek, dzięki czemu stają się prawdziwą gwiazdą deseru. Smak słodkich, miękkich jabłek idealnie kontrastuje z chrupiącą, ciasteczkową kruszonką. Szarlotka z Połówek Jabłek to nie tylko smakowity deser, ale także dekoracyjny wypiek, który z pewnością zdobędzie wiele komplementów na każdym spotkaniu. Smakuj i ciesz się słodyczą sezonu jabłkowego w tej wyjątkowej formie.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2,5 szkl. mąki,
  • 2 duże łyżki cukru pudru,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 jajko,
  • 1 margaryna,
  • 1 serek waniliowy 150gr.
  • Polewa:
  • Łyżka śmietany (12% lub 18%),
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • Jabłka
  • cynamon

Szarlotka z połówek jabłek – jak zrobić?

  1. Wszystkie składniki zagnieść, podzielić na dwie części. Jedną część położyć na blaszkę, na to połówki jabłek obranych i wydrążonych. Jabłka posypać cynamonem. Wszystko przykryć drugą połową ciasta. Piec ok pół godz. w temp.180st. Śmietanę dokładnie wymieszać z cukrem pudrem. Gorący placek polać polewą.

Porady – dodatkowe informacje

duża blaszka


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: szarlotka z miodem i orzechami
Następny przepis: SZARLOTKA Z PIGWĄ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode