SZARLOTKA Z PIGWĄ

SZARLOTKA Z PIGWĄ

Szukasz pomysłu na oryginalny deser? Szarlotka z pigwą to wymarzona propozycja dla miłośników klasycznych smaków w nowoczesnym wydaniu. Ciasto z pigwą to prawdziwa rozkosz dla podniebienia – delikatne, soczyste i aromatyczne. Pigwa dodaje szarlotce niesamowitego charakteru, odświeżającego kwaskowatości i niezapomnianego smaku. Harmonijne połączenie miękkiego ciasta i soczystych owoców tworzy niepowtarzalną kompozycję smaków, która zachwyci zarówno dorosłych, jak i dzieci. Ta wersja szarlotki z pewnością wprowadzi trochę urozmaicenia do twojego menu. Zaszalej w kuchni i pozwól sobie na rozkosz smaku z oryginalną pigwą!

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE
  • 500 g mąki krupczatki
  • 200 g zimnego masła
  • 120 g cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • NADZIENIE (jabłka)
  • 700 g jabłek
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • NADZIENIE (pigwa)
  • 3 obrane i pokrojone pigwy
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml wody
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Szarlotka z pigwą – jak zrobić?

  1. 1.
    CIASTO KRUCHE:

    • Składniki miksujemy na jednolitą masę.
    • Formujemy kulę, a następnie dzielimy ją na dwie części (jedną większą, drugą mniejszą).
    • Formę wykładamy papierem do pieczenia, a na dnie rozkładamy równomiernie ciasto, a następnie wkładamy do lodówki.
    • Pozostałą część ciasta (mniejszą) owijamy folią spożywczą i chowamy do zamrażarki.
  2. 2.
    NADZIENIE JABŁKOWE:

    W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy pokrojone w pióra jabłka, doprawiamy cynamonem i dusimy do miękkości.

  3. 3.
    NADZIENIE Z PIGWĄ:

    W drugim garnku również rozpuszczamy masło i dolewamy 100 ml wody, następnie wrzucamy pokrojoną pigwę i dodajemy cukier. Gotujemy na wolnym ogniu. Budynie rozrabiamy w 350 ml wody, następnie wlewamy do miękkiej pigwy, chwilę gotujemy ciągle mieszając. Zdejmujemy z ognia i łączymy z jabłkami.

  4. 4.
    Wyjmujemy blachę z ciastem i nakłuwamy je za pomocą widelca. Na ciasto wylewamy masę jabłkowo-pigwową. Wierzch posypać startym na tarce ciastem z zamrażarki. Pieczemy w 170 st. C ok. 40 min.

Szarlotka z pigwą – dodatkowe informacje

Całość można posypać cukrem pudrem 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: SZARLOTKA Z POŁÓWEK JABŁEK
Następny przepis: Szarlotka z procentami - nalewka z jabłek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode