SZARLOTKA Z PIGWĄ
Szukasz pomysłu na oryginalny deser? Szarlotka z pigwą to wymarzona propozycja dla miłośników klasycznych smaków w nowoczesnym wydaniu. Ciasto z pigwą to prawdziwa rozkosz dla podniebienia – delikatne, soczyste i aromatyczne. Pigwa dodaje szarlotce niesamowitego charakteru, odświeżającego kwaskowatości i niezapomnianego smaku. Harmonijne połączenie miękkiego ciasta i soczystych owoców tworzy niepowtarzalną kompozycję smaków, która zachwyci zarówno dorosłych, jak i dzieci. Ta wersja szarlotki z pewnością wprowadzi trochę urozmaicenia do twojego menu. Zaszalej w kuchni i pozwól sobie na rozkosz smaku z oryginalną pigwą!
Piotr Zieliński
Składniki:
- CIASTO KRUCHE
- 500 g mąki krupczatki
- 200 g zimnego masła
- 120 g cukru
- 10 g cukru waniliowego
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- NADZIENIE (jabłka)
- 700 g jabłek
- 1 łyżka masła
- 2 łyżeczki cynamonu
- NADZIENIE (pigwa)
- 3 obrane i pokrojone pigwy
- 1 łyżka masła
- 100 ml wody
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Szarlotka z pigwą – jak zrobić?
-
1.
CIASTO KRUCHE:- Składniki miksujemy na jednolitą masę.
- Formujemy kulę, a następnie dzielimy ją na dwie części (jedną większą, drugą mniejszą).
- Formę wykładamy papierem do pieczenia, a na dnie rozkładamy równomiernie ciasto, a następnie wkładamy do lodówki.
- Pozostałą część ciasta (mniejszą) owijamy folią spożywczą i chowamy do zamrażarki.
-
2.
NADZIENIE JABŁKOWE:W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy pokrojone w pióra jabłka, doprawiamy cynamonem i dusimy do miękkości.
-
3.
NADZIENIE Z PIGWĄ:W drugim garnku również rozpuszczamy masło i dolewamy 100 ml wody, następnie wrzucamy pokrojoną pigwę i dodajemy cukier. Gotujemy na wolnym ogniu. Budynie rozrabiamy w 350 ml wody, następnie wlewamy do miękkiej pigwy, chwilę gotujemy ciągle mieszając. Zdejmujemy z ognia i łączymy z jabłkami.
-
4.
Wyjmujemy blachę z ciastem i nakłuwamy je za pomocą widelca. Na ciasto wylewamy masę jabłkowo-pigwową. Wierzch posypać startym na tarce ciastem z zamrażarki. Pieczemy w 170 st. C ok. 40 min.
Szarlotka z pigwą – dodatkowe informacje
Całość można posypać cukrem pudrem 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: SZARLOTKA Z POŁÓWEK JABŁEK
Następny przepis: Szarlotka z procentami - nalewka z jabłek