szarlotka z miodem i orzechami
Dzisiaj przedstawiamy przepis na wyjątkową szarlotkę z miodem i orzechami. To niesamowite połączenie tradycyjnego ciasta z jabłkami, orzechami oraz słodkim miodem, nada naszej szarlotce niezapomnianego smaku. Przepis ten zachwyci nie tylko miłośników klasycznych wypieków, ale również tych, którzy kochają eksperymentować w kuchni. Szarlotka z miodem i orzechami to doskonała propozycja na niedzielne popołudnie, spotkanie z przyjaciółmi, a także na stałe miejsce w naszej domowej książce kulinarnych hitów. Przygotowanie jej to prawdziwa sztuka, która po wysiłku zapewni nam niebywałą satysfakcję i radość z dzielenia się smakiem tej wyjątkowej szarlotki.
admin
Składniki:
- 2 kg kwaśnych jabłek
- 200 g masła lub margaryny
- 4 szklanki mąki
- 0,5 szklanki miodu
- 200 g orzechów włoskich lub innych
- 3 jajka
- cynamon
- proszek do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru
Szarlotka z miodem i orzechami – jak zrobić?
- Zagnieść kruche ciasto: 150 g masła, mąka, cukier, 3 żółtka, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, ewentualnie zimna woda (gdy ciasto będzie za suche). Ciasto owinąć folią i włożyć do lodówki na około 30 min.
- Jabłka obrać i pokroić w plasterki. Na patelni roztopić 50 g masła, dodać jabłka, miód i cynamon. Poddusić i smażyć do odparowania wody.
- Kruche ciasto podzielić na 2 części. Jedną rozwałkować i wyłożyć na blachę. Podpiec w piekarniku w 200 stopniach do lekkiego zrumienienia (około 15 min).
- Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, posypać orzechami (wcześniej uprażonymi na patelni lub w piekarniku). Z pozostałych 3 białek ubić pianę z odrobiną cukru pudru. Wyłożyć na jabłka i na wierzch starkować resztę kruchego ciasta. Piec kolejne 15 – 20 min, aż wierzch się zrumieni.
- Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
szarlotka z miodem i orzechami – dodatkowe informacje
Wybieraj raczej twarde i bardziej kwaśne jabłka, które z miodem będą tworzyły słodko-kwaśny smak.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szarlotka z olejem kokosowym
Następny przepis: Szarlotka z miękka pianką