Szarlotka z miękka pianką

Szarlotka z miękka pianką

Szarlotka z miękką pianką to nieodparty deser, który łączy klasyczny jabłecznik z lekką, puszystą pianką z białek. Ten wykwintny wypiek jest wyjątkowo pyszny, a jego spożywanie to prawdziwa uczta dla podniebienia. Szarlotka z miękką pianką to przepis idealny na spotkania rodzinne, imprezy okolicznościowe lub po prostu jako jeden z ulubionych deserów do podania w ciepłe, jesienne dni. Sekret tkwi w doskonałym połączeniu kwaskowych jabłek z delikatną pianką, która dodaje ciastu niepowtarzalnej lekkości. To wariacja na temat klasycznego jabłecznika, który z pewnością skradnie serce każdemu łasuchowi.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 3/4 szkl cukru
  • Margaryna
  • Szczypta soli
  • 1/2 szkl kwaśniej śmietany
  • Proszek do pieczenia
  • Masa jabłkowa:
  • 6 dużych słodkich jabłek
  • 1 galaretka cytrynowa
  • Beza:
  • 7 białek
  • 3/4 szkl cukru
  • Dodatkowo:
  • Budyń czekoladowy

Szarlotka z miękka pianką – jak zrobić?

  1. 1.
    Mąkę przesiac z proszkiem do pieczenia. Dodac szczypte soli, cukier i margaryne pokrojona na kawalki 1x1cm. Calosc dokladnie pokroic nożem aby margaryna byla wielkosci gorszku zielonego. Wrzucamy żółtka i smietane. Wyrabiamy dokladnie ciasto. Wkladamy na okolo 30 min do lodówki.
  2. 2.
    Jablka myjemy, obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy do garnka i smazymy az większość soku wyparuje. Pod koniec smazenia dodajemy galaretke i smazymy jeszcze 5 minut.
  3. 3.
    Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 20×25. Posypujemy kakao lub budyn (aby przez sok z jabłek nie powstał nam zakalec) i wykładamy masę jabłkową. Pieczemy okolo 40-45 minut w 180°C.
  4. 4.
    Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczypta soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Po 40 minutach pieczenia sie ciasta zalać wszystko piana z białek i piec jeszcze 15 minut w 160°C. Pozostawic w piekarniku do wystudzenia.

Sposób przygotowania:
Jabłecznik z pianką z białek.

xxxx – dodatkowe informacje

Zamiast budyniu czekoladowego można dodać inny smak lub kakao.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: szarlotka z miodem i orzechami
Następny przepis: SZARLOTKA Z PIGWĄ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode