Szarlotka z miękka pianką
Szarlotka z miękką pianką to nieodparty deser, który łączy klasyczny jabłecznik z lekką, puszystą pianką z białek. Ten wykwintny wypiek jest wyjątkowo pyszny, a jego spożywanie to prawdziwa uczta dla podniebienia. Szarlotka z miękką pianką to przepis idealny na spotkania rodzinne, imprezy okolicznościowe lub po prostu jako jeden z ulubionych deserów do podania w ciepłe, jesienne dni. Sekret tkwi w doskonałym połączeniu kwaskowych jabłek z delikatną pianką, która dodaje ciastu niepowtarzalnej lekkości. To wariacja na temat klasycznego jabłecznika, który z pewnością skradnie serce każdemu łasuchowi.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 żółtka
- 3/4 szkl cukru
- Margaryna
- Szczypta soli
- 1/2 szkl kwaśniej śmietany
- Proszek do pieczenia
- Masa jabłkowa:
- 6 dużych słodkich jabłek
- 1 galaretka cytrynowa
- Beza:
- 7 białek
- 3/4 szkl cukru
- Dodatkowo:
- Budyń czekoladowy
Szarlotka z miękka pianką – jak zrobić?
-
1.
Mąkę przesiac z proszkiem do pieczenia. Dodac szczypte soli, cukier i margaryne pokrojona na kawalki 1x1cm. Calosc dokladnie pokroic nożem aby margaryna byla wielkosci gorszku zielonego. Wrzucamy żółtka i smietane. Wyrabiamy dokladnie ciasto. Wkladamy na okolo 30 min do lodówki. -
2.
Jablka myjemy, obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy do garnka i smazymy az większość soku wyparuje. Pod koniec smazenia dodajemy galaretke i smazymy jeszcze 5 minut. -
3.
Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 20×25. Posypujemy kakao lub budyn (aby przez sok z jabłek nie powstał nam zakalec) i wykładamy masę jabłkową. Pieczemy okolo 40-45 minut w 180°C. -
4.
Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczypta soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Po 40 minutach pieczenia sie ciasta zalać wszystko piana z białek i piec jeszcze 15 minut w 160°C. Pozostawic w piekarniku do wystudzenia.
Sposób przygotowania:
Jabłecznik z pianką z białek.
xxxx – dodatkowe informacje
Zamiast budyniu czekoladowego można dodać inny smak lub kakao.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: szarlotka z miodem i orzechami
Następny przepis: SZARLOTKA Z PIGWĄ