Szarlotka z kruszonką i prażonymi jabłkami

Szarlotka z kruszonką i prażonymi jabłkami

Chcesz odmienić smak klasycznego ciasta? Oto propozycja na innowacyjną wersję szarlotki, tym razem z podwójną porcją jabłek – gotowanych i prażonych! Tak docenisz je w pełni – zarówno delikatne i kremowe, jak i chrupiące, pełne karmelowo-jabłkowej esencji. Te dwa rodzaje smaku i faktury dopełniają się, tworząc niepowtarzalny duet. Podbijany jest jeszcze przez kruszonkę, która dodaje chrupkości i jeszcze więcej słodyczy. Szarlotka z kruszonką i prażonymi jabłkami to deser pełen komplementarności i harmonii, idealny na każdą okazję. Wykonanie go nie jest trudne, a efekt końcowy na pewno zachwyci Twoje podniebienie.

Składniki:

  • Kruchy spód:
  • 200 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g masła/ margaryny
  • 1 jżółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • Nadzienie:
  • 1,5 kg jabłek, obranych i wydrążonych (waga po obraniu)
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • sok i skórka starta z 2 cytryn
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Kruszonka:
  • 140 g mąki
  • 100 g masła
  • 100 g cukru

Szarlotka z kruszonką i prażonymi jabłkami – jak zrobić?

  1. 1.

    Formę o wymiarach 32 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

    Zaczniemy od przygotowania spodu. Mąkę wymieszać z cukrem, dodać posiekane masło, żółtko oraz śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.

    Po tym czasie rozwałkować na prostokąt o wymiarach spodu formy, przełożyć do niej i schłodzić jeszcze ok 30 minut.

  2. 2.

    Gdy spód będzie się chłodził należy przygotować nadzienie. Jabłka pokroić w kostkę (dosyć sporą) i zalać sokiem z cytryny. W dużym garnku umieścić wodę, cukier, skórkę z cytryn i połowę jabłek (razem z sokiem z cytryny, który zostanie). Całość doprowadzić do wrzenia, dodać masło, następnie zmniejszyć ogień i gotować ok 20 minut, aż jabłka się rozgotują. Po tym czasie dodać pozostałe jabłka i gotować jeszcze 10 minut. Gotowe 🙂 Prażone jabłka zostawić do przestudzenia.

  3. 3.

    Na końcu należy przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki rozcierać w palcach, aż do uzyskania grudkowej konsystencji.

  4. 4.

    Na kruchy spód równomiernie wysypać kaszę. Nadzienie jabłkowe wymieszać z mąką ziemniaczaną i przełożyć na kruchy spód. Całość posypać kruszonką.

    Piec 60- 70 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (do zarumienienia). Ciasto najlepiej schłodzić przed krojeniem.

    Smacznego !

Szarlotka z kruszonką i prażonymi jabłkami – dodatkowe informacje

Ciasto wspaniale smakuje z gałką lodów waniliowych.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szarlotka z kokosową bezą
Następny przepis: Szarlotka z olejem kokosowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode