Szarlotka z kruszonką i prażonymi jabłkami
Składniki:
- Kruchy spód:
- 200 g mąki
- 50 g cukru pudru
- 100 g masła/ margaryny
- 1 jżółtko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- Nadzienie:
- 1,5 kg jabłek, obranych i wydrążonych (waga po obraniu)
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki cukru
- sok i skórka starta z 2 cytryn
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki kaszy manny
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- Kruszonka:
- 140 g mąki
- 100 g masła
- 100 g cukru
Szarlotka z kruszonką i prażonymi jabłkami – jak zrobić?
-
1.
Formę o wymiarach 32 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Zaczniemy od przygotowania spodu. Mąkę wymieszać z cukrem, dodać posiekane masło, żółtko oraz śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie rozwałkować na prostokąt o wymiarach spodu formy, przełożyć do niej i schłodzić jeszcze ok 30 minut.
-
2.
Gdy spód będzie się chłodził należy przygotować nadzienie. Jabłka pokroić w kostkę (dosyć sporą) i zalać sokiem z cytryny. W dużym garnku umieścić wodę, cukier, skórkę z cytryn i połowę jabłek (razem z sokiem z cytryny, który zostanie). Całość doprowadzić do wrzenia, dodać masło, następnie zmniejszyć ogień i gotować ok 20 minut, aż jabłka się rozgotują. Po tym czasie dodać pozostałe jabłka i gotować jeszcze 10 minut. Gotowe 🙂 Prażone jabłka zostawić do przestudzenia.
-
3.
Na końcu należy przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki rozcierać w palcach, aż do uzyskania grudkowej konsystencji.
-
4.
Na kruchy spód równomiernie wysypać kaszę. Nadzienie jabłkowe wymieszać z mąką ziemniaczaną i przełożyć na kruchy spód. Całość posypać kruszonką.
Piec 60- 70 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (do zarumienienia). Ciasto najlepiej schłodzić przed krojeniem.
Smacznego !
Szarlotka z kruszonką i prażonymi jabłkami – dodatkowe informacje
Ciasto wspaniale smakuje z gałką lodów waniliowych.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szarlotka z kokosową bezą
Następny przepis: Szarlotka z olejem kokosowym