Szarlotka z jabłek i gruszek na kruchym cieście z dodatkiem oleju
Wciąż w formie na niepowtarzalny smak sezonowych owoców? Przygotujmy wyjątkową szarlotkę na oleju – kruchy placek pełen smaku, wykorzystujący słodko-kwaskowy ukłon ku jesieni, dzięki wyjątkowemu połączeniu jabłek i gruszek. Ta wersja tradycyjnego ciasta to doskonała propozycja dla tych, którzy szukają nowych smaków i chcą wykroczyć poza typową szarlotkę. Dodatek oleju czyni ciasto wyjątkowo kruche i aromatyczne. Przepis na szarlotkę z jabłek i gruszek na kruchym cieście z dodatkiem oleju to kwintesencja sezonowych smaków zamkniętych w jednym ciasteczku.
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 100 g mąki krupczatki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 1/4 szkl. cukru
- 2 płaskie łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szkl. oleju
- 2 łyżki śmietany
- woda w razie gdyby ciasto nie chciało się kleić
- Dodatkowo:
- 1,5 kg jabłek
- 0,5 kg gruszek
- 1 łyżeczka cynamonu
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego
- cukier kryształ (gdy jabłka są bardzo kwaśne)
- cukier puder do posypania szarlotki
Szarlotka z jabłek i gruszek na kruchym cieście z dodatkiem oleju – jak zrobić?
- Ciasto zagniatamy z mąki, jajka, cukrów, proszku do pieczenia i oleju. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie dodajemy mąkę. 2/3 ciasta wkładamy do lodówki, 1/3 chowamy do zamrażalnika.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyciągamy z lodówki. Wykładamy nim blachę, następnie nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Ciasto wstawiamy do piekarnika i podpiekamy ok. 10 minut w temperaturze 180 ºC.
- Jabłka i gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Owoce polewamy sokiem z cytryny i odstawiamy na ok. 5 min, aby puściły sok. Po tym czasie odciskamy owoce z nadmiaru soku (soku oczywiście nie wylewamy bo to sama witamina C 🙂 ) Do owoców dodajemy cynamon, proszek budyniowy i ewentualnie cukier, masę mieszamy i przekładamy na podpieczony spód.
- Ciasto z zamrażalki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kruszonką posypujemy wierzch ciasta. Szarlotkę wkładamy piekarnika i pieczemy około 40-50 minut.
Szarlotka z jabłek i gruszek na kruchym cieście z dodatkiem oleju – dodatkowe informacje
Po ostudzeniu szarlotkę posypujemy cukrem pudrem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szarlotka w cieście francuskim
Następny przepis: Szarlotka z calvadosem