Szarlotka z jabłek i gruszek na kruchym cieście z dodatkiem oleju

Szarlotka z jabłek i gruszek na kruchym cieście z dodatkiem oleju

Wciąż w formie na niepowtarzalny smak sezonowych owoców? Przygotujmy wyjątkową szarlotkę na oleju – kruchy placek pełen smaku, wykorzystujący słodko-kwaskowy ukłon ku jesieni, dzięki wyjątkowemu połączeniu jabłek i gruszek. Ta wersja tradycyjnego ciasta to doskonała propozycja dla tych, którzy szukają nowych smaków i chcą wykroczyć poza typową szarlotkę. Dodatek oleju czyni ciasto wyjątkowo kruche i aromatyczne. Przepis na szarlotkę z jabłek i gruszek na kruchym cieście z dodatkiem oleju to kwintesencja sezonowych smaków zamkniętych w jednym ciasteczku.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g mąki krupczatki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1/4 szkl. cukru
  • 2 płaskie łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl. oleju
  • 2 łyżki śmietany
  • woda w razie gdyby ciasto nie chciało się kleić
  • Dodatkowo:
  • 1,5 kg jabłek
  • 0,5 kg gruszek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego
  • cukier kryształ (gdy jabłka są bardzo kwaśne)
  • cukier puder do posypania szarlotki

Szarlotka z jabłek i gruszek na kruchym cieście z dodatkiem oleju – jak zrobić?

  1. Ciasto zagniatamy z mąki, jajka, cukrów, proszku do pieczenia i oleju. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie dodajemy mąkę. 2/3 ciasta wkładamy do lodówki, 1/3 chowamy do zamrażalnika.
  2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyciągamy z lodówki. Wykładamy nim blachę, następnie nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Ciasto wstawiamy do piekarnika i podpiekamy ok. 10 minut w temperaturze 180 ºC.
  3. Jabłka i gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Owoce polewamy sokiem z cytryny i odstawiamy na ok. 5 min, aby puściły sok. Po tym czasie odciskamy owoce z nadmiaru soku (soku oczywiście nie wylewamy bo to sama witamina C 🙂 ) Do owoców dodajemy cynamon, proszek budyniowy i ewentualnie cukier, masę mieszamy i przekładamy na podpieczony spód.
  4. Ciasto z zamrażalki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kruszonką posypujemy wierzch ciasta. Szarlotkę wkładamy piekarnika i pieczemy około 40-50 minut.

Szarlotka z jabłek i gruszek na kruchym cieście z dodatkiem oleju – dodatkowe informacje

Po ostudzeniu szarlotkę posypujemy cukrem pudrem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szarlotka w cieście francuskim
Następny przepis: Szarlotka z calvadosem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode