Szarlotka Z Cynamonem

Szarlotka Z Cynamonem

Rozkoszuj się prawdziwym smakiem jesieni z naszą Szarlotką z Cynamonem! Idealna kombinacja soczystych jabłek i aromatycznego cynamonu otulona kruchym ciastem to prawdziwe ciepło domowego ogniska w jednym kęsie. Ta tradycyjna polska strawa, znana również jako jabłecznik, to klasyk na każde spotkanie – czy to rodzinne święta, spontaniczna wizyta sąsiadów czy wieczór spędzony samotnie z ulubioną książką. Ta niepowtarzalna szarlotka na kruchym cieście z delikatnym dodatkiem cynamonu ukoi Twoje zmysły i przeniesie Cię wprost do ciepłej, jesiennej kuchni pełnej aromatów. Spróbuj i przekonaj się sam!

Składniki:

  • Składniki potrzebne do przygotowania tortownicy o średnicy 22 cm:
  • Ciasto kruche:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 żółtka z jajek klasy M
  • 125 g masła
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 1 łyżka śmietany 12-18%
  • esencja waniliowa
  • 1 łyżka białka do posmarowania spodu surowego ciasta
  • kasza manna do posypania spodu surowego ciasta
  • Nadzienie:
  • 5 jabłek średniej wielkości (najlepiej szara reneta, antonówka, gloster, lobo, ligol)
  • cynamon

Szarlotka z cynamonem – jak zrobić?

  1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy je na 2 nierówne części (jedna większą, drugą mniejszą). Większą część chowamy do lodówki, a mniejszą do zamrażalnika na około 30-40 minut.
  2. Po tym czasie większą część ciasta wałkujemy i wylepiamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Następnie smarujemy białkiem i obsypujemy kaszą manną (nie dużą ilością).
  3. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, następnie odczekujemy chwilę i odciskamy z nadmiaru soku.
  4. Na tak przygotowany spód wykładamy jabłka.
  5. Cynamon albo wcześniej mieszamy z utartymi jabłkami, albo posypujemy nim po wierzchu jabłka.
  6. Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta.
  7. Szarlotkę pieczemy w 190-200 stopniach najpierw przez 50 minut grzania góra-dół, a następnie przez około 10-15 minut z termoobiegiem (piekarnik elektryczny).

Słowa kluczowe: jabłecznik z cynamonem na kruchym cieście

Szarlotka Z Cynamonem – Dodatkowe Informacje

Trzeba wyczuć, mój piekarnik tylko w ten sposób radzi sobie z ciastami kruchymi, najpierw grzanie góra-dół a następnie termoobieg 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szarlotka z calvadosem
Następny przepis: Szarlotka z kokosową bezą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode