Szarlotka z aronią

Szarlotka z aronią

Niniejszy przepis na szarlotkę z aronią to doskonały sposób, aby połączyć słodkie jabłka z lekko cierpką aronią. Ta niespodziewana, ale idealnie harmonizująca kombinacja smaków wnosi odrobinkę oryginalności do tradycyjnej szarlotki. Aronia, ze swoimi prozdrowotnymi właściwościami, idealnie komponuje się z klasycznym smakiem jabłek, tworząc ciasto o bogatym i unikalnym smaku. Zdecydowanie jest to propozycja dla osób szukających nowych wersji sprawdzonych przepisów. Szarlotka z aronią stanowić będzie niestandardowy, ale zdecydowanie wartościowy dodatek do domowych spotkań przy kawie czy też rodzinnych obiadów. To starannie opracowany przepis na ciasto z aronią i jabłkami z pewnością zaskoczy każdego smakosza.

Składniki:

  • ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g miękkiego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • jabłka:
  • 800 g jabłek
  • 100 g aronii (użyłam mrożonej)
  • 1 budyń waniliowy bez cukru

Szarlotka z aronią – jak zrobić?

  1. 1.
    Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło, cukier puder, żółtka i proszek do pieczenia, zagnieść. Odkroić 1/4 ciasta, włożyć do zamrażarki. Pozostałe ciasto wyłożyć na dno i ok. 2 cm boki tortownicy o średnicy 22 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C, piec ok.10 minut.
  2. 2.
    Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w plasterki. Dodać aronię i budyń w proszku, wymieszać. Wyłożyć na podpieczony spód, lekko docisnąć. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażarki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 45 minut. Posypać cukrem pudrem.

Szarlotka z aronią – dodatkowe informacje

Jeśli wolimy bardziej słodką szarlotkę, możemy dodać do jabłek waniliowy budyń z cukrem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szarlotka w cieście francuskim
Następny przepis: Szarlotka z calvadosem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode