Szarlotka z aronią
Niniejszy przepis na szarlotkę z aronią to doskonały sposób, aby połączyć słodkie jabłka z lekko cierpką aronią. Ta niespodziewana, ale idealnie harmonizująca kombinacja smaków wnosi odrobinkę oryginalności do tradycyjnej szarlotki. Aronia, ze swoimi prozdrowotnymi właściwościami, idealnie komponuje się z klasycznym smakiem jabłek, tworząc ciasto o bogatym i unikalnym smaku. Zdecydowanie jest to propozycja dla osób szukających nowych wersji sprawdzonych przepisów. Szarlotka z aronią stanowić będzie niestandardowy, ale zdecydowanie wartościowy dodatek do domowych spotkań przy kawie czy też rodzinnych obiadów. To starannie opracowany przepis na ciasto z aronią i jabłkami z pewnością zaskoczy każdego smakosza.
Piotr Zieliński
Składniki:
- ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g miękkiego masła
- 50 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- jabłka:
- 800 g jabłek
- 100 g aronii (użyłam mrożonej)
- 1 budyń waniliowy bez cukru
Szarlotka z aronią – jak zrobić?
-
1.
Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło, cukier puder, żółtka i proszek do pieczenia, zagnieść. Odkroić 1/4 ciasta, włożyć do zamrażarki. Pozostałe ciasto wyłożyć na dno i ok. 2 cm boki tortownicy o średnicy 22 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C, piec ok.10 minut. -
2.
Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w plasterki. Dodać aronię i budyń w proszku, wymieszać. Wyłożyć na podpieczony spód, lekko docisnąć. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażarki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 45 minut. Posypać cukrem pudrem.
Szarlotka z aronią – dodatkowe informacje
Jeśli wolimy bardziej słodką szarlotkę, możemy dodać do jabłek waniliowy budyń z cukrem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szarlotka w cieście francuskim
Następny przepis: Szarlotka z calvadosem