Szarlotka sypana - prosta i szybka

Szarlotka sypana – prosta i szybka

Szukasz prostego deseru na ciepłe, leniwe popołudnia? Oto idea – wypróbuj szybka szarlotka sypana. Ten przepis jest idealny dla osób, które uwielbiają tradycyjne smaki, ale cenią sobie prostotę i wygodę przygotowania. Bez zbędnych skomplikowanych kroków, z łatwo dostępnymi składnikami, tylko simpleksowe, domowe pieczenie flażoletowe. Szarlotka sypana jest wspaniałym rozwiązaniem na słodki deser lub smakowite podwieczorki. To aromatyczne, chrupiące ciasto wypełnione soczystymi jabłkami – co może być lepszego? Zachęcamy do wypróbowania i cieszenia się smakiem prawdziwego, domowego wypieku!

Składniki:

  • Tortownica 25 cm
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1/2 szklanka cukru białego
  • 1/4 szklanki cukru brązowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g schłodzonego masła
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • masa jabłkowa:
  • 2 kg jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Szarlotka sypana – prosta i szybka – jak zrobić?

  1. 1.
    MASA JABŁKOWA
    Jabłka obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach. Przekładam na sito i odciskam nadmiar soku, skrapiam je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Dodaję do nich cynamon oraz mąkę ziemniaczaną, mieszam i odstawiam na bok.
  2. 2.
    CIASTO
    Mąkę pszenną, kaszę mannę, cukier oraz proszek do pieczenia mieszam dokładnie w misce i dzielę na równe 3 części.
  3. 3.
    Formę do ciasta smaruję masłem i oprószam bułką tartą. Na spód formy sypię 1 część suchych składników i dokładnie wyrównuję, następnie kładę połowę jabłek, kolejno 2 część suchych składników, następnie 2 część jabłek i na wierzch sypię 3 część suchych składników.
  4. 4.
    Na koniec dobrze schłodzone masło kroję w ok 2 mm paski i równomiernie układam na cieście.
  5. 5.
    Piekę w 180 stopniach ok 60 min. Na koniec posypuje cukrem pudrem.
  6. 6.
    Pyszna na ciepło jak i na zimno, choć jeśli chodzi o wygląd estetyczny i krojenie polecam kroić po całkowitym ostygnięciu.

Szarlotka sypana – prosta i szybka – dodatkowe informacje

Można użyć mniejszej tortownicy wtedy ciasto będzie wyższe.
Cukier brązowy w całości można zastąpić cukrem białym.
Na ciepło podajcie z bitą śmietaną, albo lodami – pyszota!


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szarlotka sypana
Następny przepis: Szarlotka sypana - proste ciasto bez zagniatania i ucierania

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode