Szarlotka sypana
Przepis na sypaną szarlotkę to prosta propozycja na aromatyczne, owocowe ciasto, które idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Szarlotka to tradycyjne, polskie ciasto, które zawsze cieszy się dużą popularnością. Wersja sypana zdecydowanie ułatwia przygotowanie, a efekt końcowy nie odbiega od klasycznej wersji tego ciasta. Kluczowym składnikiem jest oczywiście jabłka, które nadają ciastu swojego charakterystycznego smaku. Dodanie cynamonu sprawi, że szarlotka będzie pachniała jeszcze bardziej, a nasze kubki smakowe od razu przeniosą się do dzieciństwa. Ten przepis to doskonały sposób na smaczną szarlotkę bez zbędnego zamieszania. Zamień tradycyjną szarlotkę na szybszą i prostszą wersję.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Składniki na blaszkę o wymiarach 30×25 cm:
- 2 szklanki mąki pszennej lub tortowej
- 2 szklanki kaszy manny
- 1 szklanka cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła (1 kostka)
- około 1,5 kg jabłek
- cynamon (jeśli ktoś lubi, ja uwielbiam i nie oszczędzałam 😉 )
Szarlotka sypana – jak zrobić?
- 1. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do nich cynamon i ewentualnie 2-3 łyżki cukru, jeśli owoce są kwaśne i wszystko mieszamy. Nie podsmażamy, ponieważ jabłka w trakcie pieczenia puszczą sok, który zespoli ze sobą wszystkie warstwy. Taką rolę pełni również masło.
- 2. Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy do tego kaszę mannę oraz cukier. Wszystko razem mieszamy. Dno blaszki o wymiarach 30 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Na papier do pieczenia w miarę równomiernie ścieramy na tarce o dużych oczkach pół kostki masła. Sypkie „ciasto” dzielimy na trzy części i na masło wysypujemy 1/3 część sypkich składników ciasta. Na to wykładamy połowę jabłek i ponownie posypujemy „ciastem”. Ponownie wykładamy jabłka i zasypujemy ostatnią częścią ciasta. Na całość ścieramy pozostałą część masła, tak aby było ono rozłożone na całym cieście.
- 3. Pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Można podawać na ciepło, z bitą śmietaną i lodami, albo tak jak ja – z sosem czekoladowym, bo cała reszta mi się pokończyła. 🙂 Na następny dzień jak dla mnie ciasto smakuje jeszcze lepiej.
Szarlotka sypana – dodatkowe informacje
Do tego typu szarlotki polecam szare renety lub inną soczystą odmianę jabłek. Sok z jabłek podobnie jak i masło w trakcie pieczenia zespoli wszystkie części.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szarlotka sypana
Następny przepis: Szarlotka sypana - prosta i szybka