szarlotka- najlepsza
Przygotuj się na absolutną ucztę dla kubków smakowych. Ta „szarlotka- najlepsza” prawdopodobnie przebije wszystkie, które do tej pory jadłeś. Jej niezwykły smak, cudowne połączenie delikatnej, puszystej masy jabłkowej z chrupiącym, złocistym ciastem jest niewiarygodnie pociągające. Poznaj przepis na nieodparty deser, przygotowany z prozaicznych składników, łatwo dostępnych w naszych kuchniach. Główną rolę oczywiście grają jabłka, które nabierają wyjątkowego charakteru po upieczeniu. Naprawdę, to szarlotka najlepsza jaką jadłam! Słodka, delikatna, idealna zarówno na ciepło jak i na zimno. Doskonała dla fanów smaków klasycznych, a także tych, którzy lubią kulinarnie eksperymentować.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 kilogramy jabłek
- 200 gramów masła
- 2,5 szklanki mąki
- szklanka cukru
- 3 żółtka
- 2 łyżki cynamonu
- szczypta soli
- 2 łyżki bułki tartej
- cukier puder do posypania
Szarlotka- najlepsza – jak zrobić?
- Mąkę, masło, żółtka, połowę cukru i szczyptę soli zagniatamy. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części, jedną mniejszą, drugą większą. Zwijamy je w folię i wkładamy do lodówki na około godzinę.
- Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i dusimy razem z pozostałym cukrem i cynamonem.
- Bierzemy 2/3 ciasta i wykładamy nim spód tortownicy, następnie zapiekamy go przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
- Podpieczony spód posypujemy bułką tartą. Na niego układamy przed duszeniem przygotowane jabłka. Na wierzch tarte jabłka okładamy resztą ciasta i pieczemy jeszcze przez 40 minut.
Tekst: „Szarlotka- najlepsza – jak zrobić?” to jedna z najlepszych szarlotek, jaką jadłam.
szarlotka – dodatkowe informacje
Ja, przygotowując szarlotkę, zawsze robię coś, czego nie próbowałam wcześniej – zagniatam ciasto i od razu wykładam większą część na blachę, a następnie całość wkładam do lodówki, żeby się schłodziło.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: szarlotka na lanym cieście
Następny przepis: Szarlotka siostry Anastazji