Szarlotka na ,,sucho
Zapraszamy do odkrycia tego niebanalnego przepisu na „szarlotkę na sucho”. Jest to doskonałe danie na zimowe popołudnia, składa się z dostępnych składników i jest niesamowicie łatwe do przygotowania. Ten jabłecznik na sucho to idealne połączenie kruchego ciasta z soczystymi jabłkami. Subtelna słodycz owoców doskonale komponuje się z ciastem, które pozostaje chrupiące, ale bez nadmiernego tłuszczu. Bez wątpienia ten przepis zachwyci zarówno amatorów tradycyjnej szarlotki, jak i tych, którzy poszukują nowych, oryginalnych wersji tego klasycznego deseru.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2,5 kg jabłek (około 10 dużych jabłek)
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 szklanki kaszy manny
- 1 i 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- opakowanie masła roślinnego
Szarlotka na ,,sucho” – jak zrobić?
- Jabłka myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach razem ze skórkami. Dodajemy cukier i cynamon. Gdy z jabłek wydzieli się sok NIE odlewamy go.
- Do miski wsypujemy resztę składników oprócz masła. Mieszamy je i dzielimy na 3 równe części.
- Blachę (tradycyjna prostokątna ok. 25×30 cm) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Posypujemy nią równomiernie po całości pierwszą częścią naszej sypkiej masy. Następnie wykładamy połowę przygotowanych jabłek. Po tym posypujemy drugą częścią masy i wykładamy jabłka. Ostatnią częścią masy posypujemy wierzch ciasta. Małą łyżeczką nakładamy małe porcje masła na cieście (tak jak na zdjęciu).
- Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 55 minut.
Szarlotka na ,,sucho” – dodatkowe informacje
Osobiście piekę ciasto ok 40 minut w 180 st. Każdy piekarnik jest inny. Jeśli ciasto się mocno zrumieni, to znak, że jest dobre.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: szarlotka na lanym cieście
Następny przepis: Szarlotka siostry Anastazji