Szarlotka na ,,sucho

Szarlotka na ,,sucho

Zapraszamy do odkrycia tego niebanalnego przepisu na „szarlotkę na sucho”. Jest to doskonałe danie na zimowe popołudnia, składa się z dostępnych składników i jest niesamowicie łatwe do przygotowania. Ten jabłecznik na sucho to idealne połączenie kruchego ciasta z soczystymi jabłkami. Subtelna słodycz owoców doskonale komponuje się z ciastem, które pozostaje chrupiące, ale bez nadmiernego tłuszczu. Bez wątpienia ten przepis zachwyci zarówno amatorów tradycyjnej szarlotki, jak i tych, którzy poszukują nowych, oryginalnych wersji tego klasycznego deseru.

Składniki:

  • 2,5 kg jabłek (około 10 dużych jabłek)
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 szklanki kaszy manny
  • 1 i 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie masła roślinnego

Szarlotka na ,,sucho” – jak zrobić?

  1. Jabłka myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach razem ze skórkami. Dodajemy cukier i cynamon. Gdy z jabłek wydzieli się sok NIE odlewamy go.
  2. Do miski wsypujemy resztę składników oprócz masła. Mieszamy je i dzielimy na 3 równe części.
  3. Jabłecznik przed pieczeniemBlachę (tradycyjna prostokątna ok. 25×30 cm) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Posypujemy nią równomiernie po całości pierwszą częścią naszej sypkiej masy. Następnie wykładamy połowę przygotowanych jabłek. Po tym posypujemy drugą częścią masy i wykładamy jabłka. Ostatnią częścią masy posypujemy wierzch ciasta. Małą łyżeczką nakładamy małe porcje masła na cieście (tak jak na zdjęciu).
  4. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 55 minut.

Szarlotka na ,,sucho” – dodatkowe informacje

Osobiście piekę ciasto ok 40 minut w 180 st. Każdy piekarnik jest inny. Jeśli ciasto się mocno zrumieni, to znak, że jest dobre.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: szarlotka na lanym cieście
Następny przepis: Szarlotka siostry Anastazji

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode