Szarlotka na kruszonce
Zapewniamy, że szarlotka na kruszonce stanie się jedną z Waszych ulubionych potraw deserowych. Obiecuje to niezapomniane doznania, gdyż jest jednocześnie kruchy i soczysty. Szarlotka na kruszonce to nasza wyjątkowa interpretacja klasycznego ciasta jabłkowego. Kombinuje smaki pikantnych jabłek i złocistej kruszonki w jednym idealnym cieście. Bez względu na okazję, ten smakowity placek jabłkowy z kruszonką dostarczy mnóstwo smaku i komfortu. Dla nas szarlotka jest kruchym, jabłkowym radosnym duszpasterzem i jesteśmy pewni, że również Ty pokochasz ten kruchy placek z jabłkami i kruszonką. Kusząca fantazja cukiernicza jest teraz na wyciągnięcie ręki. Spróbuj, a przekonasz się sam!
admin
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 200g masła/ margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- 2 kg jabłek (antonówki, renety)
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- 100g rodzynków
- łyżeczka cynamonu
Szarlota na kruszonce – jak zrobić?
- Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem, masło/margarynę posiekać z mąką. Dodać żółtka, śmietanę, posiekać, by powstała grubsza kruszonka (ciasto można wyrobić za pomocą malaksera lub ręcznym blenderem). 2/3 ciasta wyspać na wyłożoną papierem blaszkę (22×33), lekko przyklepać ręką. Blaszkę i resztę ciasta wstawić do lodówki.
- Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki. Wymieszać z cukrem, cynamonem i rodzynkami. Jabłka wyłożyć na ciasto, równomiernie posypać pozostałym ciastem. Szarlotkę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 50 minut w temp. 180st.C.
Szarlotka na kruszonce – dodatkowe informacje
Do jabłek można dodać również kandyzowaną skórkę pomarańczową oraz kardamon.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: szarlotka na kruchym cieście...
Następny przepis: szarlotka na lanym cieście