Szarlotka na kruszonce

Szarlotka na kruszonce

Zapewniamy, że szarlotka na kruszonce stanie się jedną z Waszych ulubionych potraw deserowych. Obiecuje to niezapomniane doznania, gdyż jest jednocześnie kruchy i soczysty. Szarlotka na kruszonce to nasza wyjątkowa interpretacja klasycznego ciasta jabłkowego. Kombinuje smaki pikantnych jabłek i złocistej kruszonki w jednym idealnym cieście. Bez względu na okazję, ten smakowity placek jabłkowy z kruszonką dostarczy mnóstwo smaku i komfortu. Dla nas szarlotka jest kruchym, jabłkowym radosnym duszpasterzem i jesteśmy pewni, że również Ty pokochasz ten kruchy placek z jabłkami i kruszonką. Kusząca fantazja cukiernicza jest teraz na wyciągnięcie ręki. Spróbuj, a przekonasz się sam!

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 200g masła/ margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 kg jabłek (antonówki, renety)
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 100g rodzynków
  • łyżeczka cynamonu

Szarlota na kruszonce – jak zrobić?

  1. Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem, masło/margarynę posiekać z mąką. Dodać żółtka, śmietanę, posiekać, by powstała grubsza kruszonka (ciasto można wyrobić za pomocą malaksera lub ręcznym blenderem). 2/3 ciasta wyspać na wyłożoną papierem blaszkę (22×33), lekko przyklepać ręką. Blaszkę i resztę ciasta wstawić do lodówki.
  2. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki. Wymieszać z cukrem, cynamonem i rodzynkami. Jabłka wyłożyć na ciasto, równomiernie posypać pozostałym ciastem. Szarlotkę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 50 minut w temp. 180st.C.

Szarlotka na kruszonce – dodatkowe informacje

Do jabłek można dodać również kandyzowaną skórkę pomarańczową oraz kardamon.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: szarlotka na kruchym cieście...
Następny przepis: szarlotka na lanym cieście

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode