Szarlotka na kaszy jaglanej
W tym przepisie połączono tradycję z nowoczesnością, tworząc szarlotki na bazie kaszy jaglanej. Popularny jabłecznik na kaszy jaglanej jest pełen smaku i tekstury. Jest to dietetyczna wersja klasycznej szarlotki, gdzie tradycyjne ciasto zostało zastąpione kaszą. Cieszy się ona coraz większą popularnością w kuchniach domowych, u osób dbających o linię, ale nie tylko. Swój niepowtarzalny smak zawdzięcza faktowi, że kasza jaglana poprzedzona jest pieczeniem jabłek, co nadaje naszej szarlotce z kaszy jaglanej wyjątkowo intensywny i aromatyczny smak. Idealny deser dla tych, którzy chcą połączyć przyjemne z pożytecznym.
Piotr Zieliński
Składniki:
- ciasto:
- 2,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 3 jajka
- 1/4 szklanki oleju
- 4-5 łyżek bardzo drobno zmielonych płatków owsianych
- nadzienie:
- ok 1,5 kg słodkich jabłek
- łyżeczka cynamonu
- opcjonalnie cukier do smaku
- kruszonka
- cukier, masło, zmielone płatki owsiane (w proporcji 1:1:2)
- tłuszcz do natłuszczenia formy
Szarlotka na kaszy jaglanej – jak zrobić?
- Ugotowaną kaszę miksujemy z jajkami, olejem i zmielonymi płatkami. Powstałą masę nakładamy na przygotowaną (nasmarowaną lub wyłożoną papierem) blaszkę o wymiarach ok 25 na 25 cm.
- Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na małe kawałki lub ścieramy na tarce. Lekko podsmażamy dodając cynamon. W razie konieczności dodajemy także cukier.
- Z podanych składników przygotowujemy kruszonkę. Na jaglany spód nakładamy podsmażone jabłka, posypujemy je kruszonką. Pieczemy w 180°C przez około 35-40 minut.
Słowa kluczowe: jabłecznik na kaszy jaglanej, dietetyczna szarlotka z kaszy jaglanej, szarlotka z kaszy jaglanej
Szarlotka na kaszy jaglanej – dodatkowe informacje
Szarlotkę możemy także przygotować w kokilkach. Szarlotkę można posypać także płatkami migdałowymi.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szarlotka miętowo-jabłkowa
Następny przepis: Szarlotka na kruszonce