Szarlotka na kaszy jaglanej

Szarlotka na kaszy jaglanej

W tym przepisie połączono tradycję z nowoczesnością, tworząc szarlotki na bazie kaszy jaglanej. Popularny jabłecznik na kaszy jaglanej jest pełen smaku i tekstury. Jest to dietetyczna wersja klasycznej szarlotki, gdzie tradycyjne ciasto zostało zastąpione kaszą. Cieszy się ona coraz większą popularnością w kuchniach domowych, u osób dbających o linię, ale nie tylko. Swój niepowtarzalny smak zawdzięcza faktowi, że kasza jaglana poprzedzona jest pieczeniem jabłek, co nadaje naszej szarlotce z kaszy jaglanej wyjątkowo intensywny i aromatyczny smak. Idealny deser dla tych, którzy chcą połączyć przyjemne z pożytecznym.

Składniki:

  • ciasto:
  • 2,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 3 jajka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 4-5 łyżek bardzo drobno zmielonych płatków owsianych
  • nadzienie:
  • ok 1,5 kg słodkich jabłek
  • łyżeczka cynamonu
  • opcjonalnie cukier do smaku
  • kruszonka
  • cukier, masło, zmielone płatki owsiane (w proporcji 1:1:2)
  • tłuszcz do natłuszczenia formy

Szarlotka na kaszy jaglanej – jak zrobić?

  1. Ugotowaną kaszę miksujemy z jajkami, olejem i zmielonymi płatkami. Powstałą masę nakładamy na przygotowaną (nasmarowaną lub wyłożoną papierem) blaszkę o wymiarach ok 25 na 25 cm.
  2. Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na małe kawałki lub ścieramy na tarce. Lekko podsmażamy dodając cynamon. W razie konieczności dodajemy także cukier.
  3. Z podanych składników przygotowujemy kruszonkę. Na jaglany spód nakładamy podsmażone jabłka, posypujemy je kruszonką. Pieczemy w 180°C przez około 35-40 minut.

Słowa kluczowe: jabłecznik na kaszy jaglanej, dietetyczna szarlotka z kaszy jaglanej, szarlotka z kaszy jaglanej

Szarlotka na kaszy jaglanej – dodatkowe informacje

Szarlotkę możemy także przygotować w kokilkach. Szarlotkę można posypać także płatkami migdałowymi.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szarlotka miętowo-jabłkowa
Następny przepis: Szarlotka na kruszonce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode