Szarlotka miętowo-jabłkowa

Szarlotka miętowo-jabłkowa

Kto nie uwielbia klasycznej szarlotki? Ten niepowtarzalny przepis na szarlotkę miętowo-jabłkową daje klasycznemu deserowi nowy, świeży smak. Niezwykłe połączenie delikatnych jabłek z wyrazistym, orzeźwiającym aromatem mięty tworzy niezapomniane doznanie dla kubków smakowych. To doskonała propozycja dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni i szukają nowych, ciekawych wersji tradycyjnych przepisów. Ożywcza, lekka, ale jednocześnie rozgrzewająca i pocieszająca szarlotka miętowo-jabłkowa to prawdziwe cudo. Idealna do podania na deser bądź jako smakowity dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty. Ta szarlotka jabłkowa na pewno zachwyci wszystkich gości!

Składniki:

  • Ciasto:
  • 50 dag mąki
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 25 dag margaryny
  • 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
  • Jabłka:
  • 2 kg jabłek
  • 1 op. landrynek miętowych 90g (Wedel SuperMint)
  • 1/4 szkl. wody
  • ok. 1/2 szkl. cukru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Piana:
  • 5 białek
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier puder do potrzepania ciasta

Szarlotka miętowo-jabłkowa – jak zrobić?

  1. Ciasto: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, posiekać z margaryną, dodać żółtka i dokładnie zagnieść. Podzielić ciasto na 2 części. 1 część rozwałkować i wyłożyć do przygotowanej blaszki i podpiec w piekarniku przez ok. 10-15 min. w temperaturze ok. 180 stopni, a drugą włożyć do woreczka foliowego i włożyć do zamrażalnika. Na podpieczone ciasto dać przygotowane jabłka, pianę, zetrzeć na grubej tarce zamrożone ciasto i piec całość w nagrzanym piekarniku przez ok. 50 min. w 180 stopniach.
  2. Jabłka: Do rondelka wlać 1/4 szkl. wody rozpuścić opakowanie landrynek (na małym ogniu). Uprażyć obrane i pokrojone drobno jabłka z sokiem z cytryny, cukrem, ciągle mieszając. Uprażone jabłka zdjąć z ognia i dokładnie wymieszać z łyżką żelatyny. Gorące wyłożyć na podpieczone ciasto.
  3. Piana: Ubić na sztywno białka, ciągle ubijając utrwalić je cukrem, następnie dodać mąkę ziemniaczaną.

Szarlotka miętowo-jabłkowa – dodatkowe informacje

Szarlotkę jabłkową warto pociąć na kwadratowe kawałki przed podaniem. Doskonale smakuje z bitą śmietaną i ozdobiona świeżą miętą lub melisą.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szarlotka królewska z kremem budyniowym
Następny przepis: Szarlotka na kaszy jaglanej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode