Szarlotka miętowo-jabłkowa
Kto nie uwielbia klasycznej szarlotki? Ten niepowtarzalny przepis na szarlotkę miętowo-jabłkową daje klasycznemu deserowi nowy, świeży smak. Niezwykłe połączenie delikatnych jabłek z wyrazistym, orzeźwiającym aromatem mięty tworzy niezapomniane doznanie dla kubków smakowych. To doskonała propozycja dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni i szukają nowych, ciekawych wersji tradycyjnych przepisów. Ożywcza, lekka, ale jednocześnie rozgrzewająca i pocieszająca szarlotka miętowo-jabłkowa to prawdziwe cudo. Idealna do podania na deser bądź jako smakowity dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty. Ta szarlotka jabłkowa na pewno zachwyci wszystkich gości!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
- 50 dag mąki
- 1 szkl. cukru pudru
- 5 żółtek
- 25 dag margaryny
- 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
- Jabłka:
- 2 kg jabłek
- 1 op. landrynek miętowych 90g (Wedel SuperMint)
- 1/4 szkl. wody
- ok. 1/2 szkl. cukru
- 1 łyżka żelatyny
- 2 łyżki soku z cytryny
- Piana:
- 5 białek
- 1 szkl. cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier puder do potrzepania ciasta
Szarlotka miętowo-jabłkowa – jak zrobić?
- Ciasto: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, posiekać z margaryną, dodać żółtka i dokładnie zagnieść. Podzielić ciasto na 2 części. 1 część rozwałkować i wyłożyć do przygotowanej blaszki i podpiec w piekarniku przez ok. 10-15 min. w temperaturze ok. 180 stopni, a drugą włożyć do woreczka foliowego i włożyć do zamrażalnika. Na podpieczone ciasto dać przygotowane jabłka, pianę, zetrzeć na grubej tarce zamrożone ciasto i piec całość w nagrzanym piekarniku przez ok. 50 min. w 180 stopniach.
- Jabłka: Do rondelka wlać 1/4 szkl. wody rozpuścić opakowanie landrynek (na małym ogniu). Uprażyć obrane i pokrojone drobno jabłka z sokiem z cytryny, cukrem, ciągle mieszając. Uprażone jabłka zdjąć z ognia i dokładnie wymieszać z łyżką żelatyny. Gorące wyłożyć na podpieczone ciasto.
- Piana: Ubić na sztywno białka, ciągle ubijając utrwalić je cukrem, następnie dodać mąkę ziemniaczaną.
Szarlotka miętowo-jabłkowa – dodatkowe informacje
Szarlotkę jabłkową warto pociąć na kwadratowe kawałki przed podaniem. Doskonale smakuje z bitą śmietaną i ozdobiona świeżą miętą lub melisą.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szarlotka królewska z kremem budyniowym
Następny przepis: Szarlotka na kaszy jaglanej