Szarlotka królewska z kremem budyniowym
Nie mogę sobie wyobrazić smakowitszego deseru na zimowe, rodzinne popołudnie niż Szarlotka królewska z kremem budyniowym. Ta wersja popularnej szarlotki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Delikatne ciasto przeplatają warstwy miękkich jabłek i aksamitnego kremu budyniowego. Całość to połączenie tradycyjnych, sprawdzonych smaków i królewskiej wykwintności. Szarlotka królewska z kremem – to deser, który jest klasyczny, a zarazem wyrafinowany. Czym jest tajemnica jej wyjątkowości? Przede wszystkim kremem budyniowym, który dodaje deserowi delikatności i sprawia, że staje się niezwykle kuszący. Szarlotka królewska z budyniem to prawdziwa rozkosz dla każdego wielbiciela słodkości.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Biszkopt:
– 6 dużych jajek,
– szczypta soli,
– 3/4 szklanki (250ml) cukru kryształu,
– 1 czubata szklanka mąki pszennej,
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. - Masa jabłkowa:
– 2 kg jabłek szara reneta,
– 1 cytryna,
-1/2 szklanki wody,
– 2 galaretki o smaku agrestowym. - Masa budyniowa:
– 2 szklanki mleka,
– 1 czubata łyżka mąki pszennej,
– 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
– 2 żółtka,
– 5 łyżek cukru,
– 200g masła,
– aromat waniliowy lub laska wanilii. - Polewa czekoladowa
wg przepisu koleżanki JOANNA 55a, https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/idealna-polewa-do-ciast-4
Szarlotka królewska z kremem budyniowym – jak zrobić?
-
Biszkopt
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy stopniowo cukier, a później po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Całość delikatnie mieszamy do połączenia się składników.
Ciasto wykładamy do wyłożonej papierem i natartej tłuszczem blachy.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy przez ok 40min. -
Masa jabłkowa
Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny, dolewamy wodę i smażymy na wolnym ogniu przez ok. 20 min. Do gorących jabłek wsypujemy galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia się galaretki. Gorącą masę wykładamy na placek. -
Masa budyniowa
1/2 szklanki mleka, żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną miksujemy do połączenia się składników. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy zmiksowaną masę i gotujemy budyń.
Ucieramy masło, dodajemy po jednej łyżce przestudzonego budyniu, na końcu aromat waniliowy i cały czas miksujemy do połączenia się składników.
Gotową masę budyniową wykładamy na jabłka. -
Na masie budyniowej rozsmarowujemy polewę czekoladową.
Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Szarlotka królewska z kremem budyniowym – dodatkowe informacje
Wszystkie składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szarlotka królewska według Ewy
Następny przepis: Szarlotka miętowo-jabłkowa