Szarlotka królewska z kremem budyniowym

Szarlotka królewska z kremem budyniowym

Nie mogę sobie wyobrazić smakowitszego deseru na zimowe, rodzinne popołudnie niż Szarlotka królewska z kremem budyniowym. Ta wersja popularnej szarlotki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Delikatne ciasto przeplatają warstwy miękkich jabłek i aksamitnego kremu budyniowego. Całość to połączenie tradycyjnych, sprawdzonych smaków i królewskiej wykwintności. Szarlotka królewska z kremem – to deser, który jest klasyczny, a zarazem wyrafinowany. Czym jest tajemnica jej wyjątkowości? Przede wszystkim kremem budyniowym, który dodaje deserowi delikatności i sprawia, że staje się niezwykle kuszący. Szarlotka królewska z budyniem to prawdziwa rozkosz dla każdego wielbiciela słodkości.

Składniki:

  • Biszkopt:
    – 6 dużych jajek,
    – szczypta soli,
    – 3/4 szklanki (250ml) cukru kryształu,
    – 1 czubata szklanka mąki pszennej,
    – 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • Masa jabłkowa:
    – 2 kg jabłek szara reneta,
    – 1 cytryna,
    -1/2 szklanki wody,
    – 2 galaretki o smaku agrestowym.
  • Masa budyniowa:
    – 2 szklanki mleka,
    – 1 czubata łyżka mąki pszennej,
    – 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
    – 2 żółtka,
    – 5 łyżek cukru,
    – 200g masła,
    – aromat waniliowy lub laska wanilii.
  • Polewa czekoladowa
    wg przepisu koleżanki JOANNA 55a, https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/idealna-polewa-do-ciast-4

Szarlotka królewska z kremem budyniowym – jak zrobić?

  1. Biszkopt

    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy stopniowo cukier, a później po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Całość delikatnie mieszamy do połączenia się składników.

    Ciasto wykładamy do wyłożonej papierem i natartej tłuszczem blachy.

    Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy przez ok 40min.
  2. Masa jabłkowa

    Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

    Skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny, dolewamy wodę i smażymy na wolnym ogniu przez ok. 20 min. Do gorących jabłek wsypujemy galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia się galaretki. Gorącą masę wykładamy na placek.
  3. Masa budyniowa

    1/2 szklanki mleka, żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną miksujemy do połączenia się składników. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy zmiksowaną masę i gotujemy budyń.

    Ucieramy masło, dodajemy po jednej łyżce przestudzonego budyniu, na końcu aromat waniliowy i cały czas miksujemy do połączenia się składników.

    Gotową masę budyniową wykładamy na jabłka.
  4. Na masie budyniowej rozsmarowujemy polewę czekoladową.

    Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Szarlotka królewska z kremem budyniowym – dodatkowe informacje

Wszystkie składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szarlotka królewska według Ewy
Następny przepis: Szarlotka miętowo-jabłkowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode