Szarlotka królewska według Ewy

Szarlotka królewska według Ewy

Jeśli jesteś miłośnikiem słodkości i szukasz klasycznego, ale jednocześnie wykwintnego przepisu, to ta wersja szarlotki królewskiej według Ewy Wachowicz jest dla Ciebie. Znana polska kucharka zmienia standardowy przepis na szarlotkę, dodając biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną. Wykorzystanie biszkoptu, zamiast tradycyjnego kruchego spodu, to jej znak firmowy i sprawia, że ciasto jest niezwykle delikatne i puszyste. Szarlotka królewska Ewy zachwyca nie tylko smakiem, ale również wyglądem. Pieczona w tortownicy, z bezą na wierzchu, staje się prawdziwym klejnotem na każdym stole. Idealna dla tych, którzy cenią sobie połączenie tradycji i nowoczesności.

Składniki:

  • biszkopt:
    3 jaja
    4 łyżki cukru
    2 łyżki mąki pszennej tortowej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru waniliowego
  • masa jabłkowa:
    około 800 gramów jabłek (miałam słodkie)
    1 galaretka cytrynowa
    cukier (jeśli masa nadal jest za kwaśna)
  • masa śmietanowa:
    300 gramów śmietany kremówki
    2 kopiaste łyżeczki żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku
    3 łyżki cukru pudru (spróbujcie czy ta ilość jest dla Was w sam raz)
  • dodatkowo:
    150 gramów gorzkiej lub mlecznej czekolady startej na drobnych oczkach

1. Szarlotka królewska według Ewy Wachowicz – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

1. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, delikatnie połączyć na wolnych obrotach miksera z innymi składnikami, ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną tortownicy o średnicy 22 cm, piec około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni, schłodzić do temperatury pokojowej.

2. Jabłka obrać, pokroić na kawałki, zalać około 3/4 szklanki wody (jeśli są mało soczyste), dusić do miękkości (pod koniec duszenia syropu ma zostać około 1/3 szklanki, wtedy on pięknie wsiąknie w biszkopt i nie trzeba ponczować) następnie wsypać galaretkę i wymieszać, masę odstawić do częściowego stężenia, a następnie wyłożyć na biszkopt, schłodzić w lodówce do stężenia.

3. Śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Żelatynę dobrze wymieszać z wrzącą wodą, zahartować dwiema łyżkami masy śmietanowej, przelać do całości, zmiksować do dokładnego połączenia składników. Następnie śmietanę rozprowadzić na masie jabłkowej, wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki na parę godzin do stężenia. Przed podaniem udekorować wierzch utartą czekoladą.

Słowa kluczowe: szarlotka królewska Ewy Wachowicz, szarlotka królewska na biszkopcie, biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną Ewy Wachowicz, szarlotka w tortownicy Ewy Wachowicz, jabłecznik królewski Ewy Wachowicz, szarlotka Ewy Wachowicz na kruchym spodzie, szarlotka Wachowicz, ciasto szarlotka królewska, szarlotka bez pieczenia Ewy Wachowicz, szarlotka królewska przepis, szarlotka królewska przepisy, szarlotka z bezą Ewy Wachowicz, szarlotka Ewy Wachowicz, szarlotka na kruchym cieście przepis Ewy Wachowicz, pyszna szarlotka Ewy Wachowicz, szarlotka królewska.

Szarlotka królewska według Ewy – dodatkowe informacje

Do masy jabłkowej można dodać dowolny smak galaretki. Liczący kalorie zamiast bitej śmietany mogą dać jogurt naturalny. Biszkopt na spodzie można zastąpić okrągłymi małymi biszkopcikami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szarlotka japońska
Następny przepis: Szarlotka królewska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode