Szarlotka królewska

Szarlotka królewska

Zdajemy sobie sprawę, że szarlotka to jedno z najpopularniejszych ciast w Polsce. Tutaj prezentujemy wariację na ten temat: Szarlotka królewska na kruchym cieście. Ta wersja jest tradycyjna, ale z pewnym wyrafinowanym akcentem, który daje jej królewskie miano. Wzorem klasycznej szarlotki, nasz przepis zawiera soczyste jabłka i aromatyczną cynamonową nutę. Królewski kreślar bierze się od luksusowego, kruchego ciasta, które uzupełnia idealnie jabłkowe nadzienie. Przygotowanie tego ciasta to doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych jabłek i stworzenie czegoś wyjątkowego dla naszych bliskich. Każdy kęs jest prawdziwym uczta dla podniebienia!

Składniki:

  • Biszkopt
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa mleczno-maślana
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 5 łyżek mleka w proszku
  • 5 łyżek gorącej wody
  • Jabłka
  • 1 kg obranych i startych jabłek
  • 1 galaretka cytrynowa
  • Polewa czekoladowa
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1/4 szklanki śmietanki 30%
  • 1 łyżka masła

Szarlotka królewska – jak zrobić?

  1. Biszkopt
    • Białka ubić na sztywną pianę, dodać powoli cukier cały czas ubijając.
    • Wrzucić żółtka i delikatnie ubić.
    • Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia prosto do miski i wymieszać łyżką nie ubijając.
    • Masę wlać do blaszki, najlepiej z odpinanymi bokami o wymiarach 25 x 40 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
    • Piec w 180 st.C przez 15 minut.
  2. Masa mleczno-maślana
    • Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką, puszystą masę.
    • Dodać mleko w proszku przesiane przez sitko i po łyżce gorącej wody cały czas ucierając.
    Jabłka
    • Obrane i starte jabłka na tarce o grubych oczkach zagotować razem z suchą galaretką. Chwilę poddusić.
    Polewa czekoladowa
    • Zagotować śmietankę, dodać pokruszoną czekoladę i masło. Mieszać, aż się rozpuści.
  3. Składanie ciasta
    • Biszkopt położyć na tortownicy wyłożonej folią spożywczą lub aluminiową.
    • Na biszkopt wylać gorące jabłka i poczekać, aż wystygną.
    • Na jabłka wyłożyć równomiernie masę i polać ozdobnie polewą.

Szarlotka królewska – dodatkowe informacje

Ta szarlotka najczęściej króluje na zimowym, świątecznym lub karnawałowym stole.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szarlotka królewska według Ewy
Następny przepis: Szarlotka miętowo-jabłkowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode