Szarlotka japońska
Szarlotka japońska to niezwykłe połączenie tradycyjnych smaków babciowej szarlotki z intrygującą japońską nutą. Ten niespotykany rodzaj jabłecznika to prawdziwa gratka dla każdego smakosza, a przygotowanie go może okazać się przygodą odkrywania nowych smaków. Spróbuj innej wersji popularnego deseru, odkrywając jednocześnie japońskie tradycje kulinarne. Taka szarlotka japońska będzie świetnym dodatkiem do popołudniowej herbaty czy kofeiny, a także stanie się ciekawym bohaterem spotkań ze znajomymi. Zaskocz swoich gości niecodziennym deserem i poczuj na własnej skórze co znaczy „umami”.
admin
Składniki:
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 5 jajek
- 5 jabłek
- 1 puszka masy makowej – 900 g
- 100 g zmielonych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Polewa czekoladowa
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
Szarlotka japońska – jak zrobić?
- Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Dodawać powoli po jednym żółtku. Wymieszać powstałą masę z masą makową, orzechami i jabłkami obranymi i startymi na grubej tarce. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą makowo-jabłkową, dodać proszek do pieczenia. Ciasto wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (24×38 cm). Piec w temp. 180 st.C przez ok. 50 minut.
- Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić razem ze śmietanką w kąpieli wodnej.
- Wystudzone ciasto polać polewą czekoladową.
Szarlotka japońska to popularny przepis na jabłecznik, który warto spróbować.
Szarlotka japońska – dodatkowe informacje
Zamiast orzechów można dodać 10 łyżek kaszy manny.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szarlotka jaglana z cynamonem i rodzynkami
Następny przepis: Szarlotka królewska według Ewy