Szarlotka japońska

Szarlotka japońska

Szarlotka japońska to niezwykłe połączenie tradycyjnych smaków babciowej szarlotki z intrygującą japońską nutą. Ten niespotykany rodzaj jabłecznika to prawdziwa gratka dla każdego smakosza, a przygotowanie go może okazać się przygodą odkrywania nowych smaków. Spróbuj innej wersji popularnego deseru, odkrywając jednocześnie japońskie tradycje kulinarne. Taka szarlotka japońska będzie świetnym dodatkiem do popołudniowej herbaty czy kofeiny, a także stanie się ciekawym bohaterem spotkań ze znajomymi. Zaskocz swoich gości niecodziennym deserem i poczuj na własnej skórze co znaczy „umami”.

Składniki:

  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5 jajek
  • 5 jabłek
  • 1 puszka masy makowej – 900 g
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Polewa czekoladowa
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%

Szarlotka japońska – jak zrobić?

  1. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Dodawać powoli po jednym żółtku. Wymieszać powstałą masę z masą makową, orzechami i jabłkami obranymi i startymi na grubej tarce. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą makowo-jabłkową, dodać proszek do pieczenia. Ciasto wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (24×38 cm). Piec w temp. 180 st.C przez ok. 50 minut.
  2. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić razem ze śmietanką w kąpieli wodnej.
  3. Wystudzone ciasto polać polewą czekoladową.

Szarlotka japońska to popularny przepis na jabłecznik, który warto spróbować.

Szarlotka japońska – dodatkowe informacje

Zamiast orzechów można dodać 10 łyżek kaszy manny.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szarlotka jaglana z cynamonem i rodzynkami
Następny przepis: Szarlotka królewska według Ewy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode