Szarlotka jaglana z cynamonem i rodzynkami
Zapraszamy do wypróbowania naszej wersji ulubionego deseru, tym razem w wyjątkowo pysznym i zdrowym wydaniu. Szarlotka jaglana z cynamonem i rodzynkami to nie tylko apetyczny dodatek do popołudniowej kawy, ale również bogactwo cennych składników odżywczych, takich jak błonnik, białko czy magnez pochodzący z kaszy jaglanej. Szarlotka idealnie łączy w sobie słodycz rodzynką i aromat cynamonu, dla wielbicieli słodko-korzennych smaków będzie prawdziwym rarytasem. Wypróbuj ten zdrowszy wariant tradycyjnej szarlotki i odkryj nowe oblicze tego klasycznego deseru!
admin
Składniki:
- kasza jaglana ugotowana – 1 szklanka
- rodzynki – 1 garść
- jabłka – 2 sztuki
- cukier waniliowy – 1 łyżka
- cynamon do smaku
- mleko – 1/2 szklanki
Szarlotka jaglana z cynamonem i rodzynkami – jak zrobić?
-
Kaszę jaglaną podgotuj na mleku wraz z rodzynkami i cukrem waniliowym. Przełóż do miseczek.
Jabłka startej na tarce wymieszaj z cynamonem. Dodaj do mieszaniny kaszy jaglanej.
Całość przykryj resztą kaszy jaglanej.
Zapiekaj w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Szarlotka jaglana z cynamonem i rodzynkami – dodatkowe informacje
Taką szarlotkę można przygotować, gdy np. zostanie nam trochę ugotowanej wcześniej do obiadu kaszy jaglanej.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce
Następny przepis: Szarlotka japońska