Szarlotka jaglana z cynamonem i rodzynkami

Szarlotka jaglana z cynamonem i rodzynkami

Zapraszamy do wypróbowania naszej wersji ulubionego deseru, tym razem w wyjątkowo pysznym i zdrowym wydaniu. Szarlotka jaglana z cynamonem i rodzynkami to nie tylko apetyczny dodatek do popołudniowej kawy, ale również bogactwo cennych składników odżywczych, takich jak błonnik, białko czy magnez pochodzący z kaszy jaglanej. Szarlotka idealnie łączy w sobie słodycz rodzynką i aromat cynamonu, dla wielbicieli słodko-korzennych smaków będzie prawdziwym rarytasem. Wypróbuj ten zdrowszy wariant tradycyjnej szarlotki i odkryj nowe oblicze tego klasycznego deseru!

Składniki:

  • kasza jaglana ugotowana – 1 szklanka
  • rodzynki – 1 garść
  • jabłka – 2 sztuki
  • cukier waniliowy – 1 łyżka
  • cynamon do smaku
  • mleko – 1/2 szklanki

Szarlotka jaglana z cynamonem i rodzynkami – jak zrobić?

  1. Kaszę jaglaną podgotuj na mleku wraz z rodzynkami i cukrem waniliowym. Przełóż do miseczek.

    Jabłka startej na tarce wymieszaj z cynamonem. Dodaj do mieszaniny kaszy jaglanej.

    Całość przykryj resztą kaszy jaglanej.

    Zapiekaj w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Szarlotka jaglana z cynamonem i rodzynkami – dodatkowe informacje

Taką szarlotkę można przygotować, gdy np. zostanie nam trochę ugotowanej wcześniej do obiadu kaszy jaglanej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce
Następny przepis: Szarlotka japońska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode