Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce
Mamy przyjemność przedstawić przepis na popularną w Polsce, absolutnie pyszną Szarlotkę (znanej też jako jabłecznik) na kruszonce. Bo kto z nas nie kocha chrupiącej kruszonki na szarlotce? Przepis jest niezwykle prosty i szybki do wykonania, stąd nazwa – najszybszy jabłecznik. Dzięki niemu w krótkim czasie możemy cieszyć się domowym wypiekiem, który rozpieszcza zarówno podniebienie, jak i zmysł węchu. Szarlotka z kruszonką to jeden z tych przysmaków, które nigdy nie wychodzą z mody. Poznajcie tę bardzo szybką szarlotkę z kruszonką, ciepłą lub schłodzoną, zawsze smakuje obłędnie!
admin
Składniki:
- kruszonka:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 250 zimnego masła lub margaryny
- 5 żółtek
- 0,5 szklanki cukru
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- pianka:
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- dodatkowo:
- 2 kg kwaśnych jabłek
- cynamon wg uznania
- cukier wg uznania (u mnie przy renetach około 4 łyżek)
- cukier puder do posypania ciasta
Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce – jak zrobić?
- Jabłka obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach, posypujemy cukrem, odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie jabłka lekko odciskamy z soku, dodajemy cynamon i mieszamy. Mąkę przesiewamy z solą, cukrami, proszkiem do pieczenia, dodajemy zimny tłuszcz, siekamy nożem na drobno, dodajemy żółtka, zagniatamy kruszonkę.
- Pianka białkowa: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, wsypujemy cukier, miksujemy na najszybszych obrotach do uzyskania szklistej bezy, pod koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i krótko miksujemy na średnich obrotach, do połączenia składników.
- Blaszkę o wymiarach 25×35 cm smarujemy tłuszczem, na spód wysypujemy 2/3 kruszonki, lekko ugniatamy. Na kruszonkę wykładamy jabłka, na owoce pianę z białek, na pianę resztę kruszonki.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy około 50 – 55 minut, do zezłocenia wierzchu (funkcja grzania góra – dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
Słowa kluczowe: najszybszy jabłecznik, szybka szarlotka z kruszonką, szarlotka czy jabłecznik, szarlotka jablecznik, szarlotka a jabłecznik.
xxxx – dodatkowe informacje
Ciasto możemy posypać cukrem pudrem. Jeśli pod koniec pieczenia zauważymy, że wierzch ciasta zanadto się przypieka, przykrywamy je folią aluminiową i pieczemy do końca wyżej wymienionego czasu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szarlotka Ewy
Następny przepis: Szarlotka jaglana (bez jajek, bez mąki, bez glutenu)