Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

Mamy przyjemność przedstawić przepis na popularną w Polsce, absolutnie pyszną Szarlotkę (znanej też jako jabłecznik) na kruszonce. Bo kto z nas nie kocha chrupiącej kruszonki na szarlotce? Przepis jest niezwykle prosty i szybki do wykonania, stąd nazwa – najszybszy jabłecznik. Dzięki niemu w krótkim czasie możemy cieszyć się domowym wypiekiem, który rozpieszcza zarówno podniebienie, jak i zmysł węchu. Szarlotka z kruszonką to jeden z tych przysmaków, które nigdy nie wychodzą z mody. Poznajcie tę bardzo szybką szarlotkę z kruszonką, ciepłą lub schłodzoną, zawsze smakuje obłędnie!

Składniki:

  • kruszonka:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250 zimnego masła lub margaryny
  • 5 żółtek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • pianka:
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • dodatkowo:
  • 2 kg kwaśnych jabłek
  • cynamon wg uznania
  • cukier wg uznania (u mnie przy renetach około 4 łyżek)
  • cukier puder do posypania ciasta

Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce – jak zrobić?

  1. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach, posypujemy cukrem, odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie jabłka lekko odciskamy z soku, dodajemy cynamon i mieszamy. Mąkę przesiewamy z solą, cukrami, proszkiem do pieczenia, dodajemy zimny tłuszcz, siekamy nożem na drobno, dodajemy żółtka, zagniatamy kruszonkę.
  2. Pianka białkowa: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, wsypujemy cukier, miksujemy na najszybszych obrotach do uzyskania szklistej bezy, pod koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i krótko miksujemy na średnich obrotach, do połączenia składników.
  3. Blaszkę o wymiarach 25×35 cm smarujemy tłuszczem, na spód wysypujemy 2/3 kruszonki, lekko ugniatamy. Na kruszonkę wykładamy jabłka, na owoce pianę z białek, na pianę resztę kruszonki.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy około 50 – 55 minut, do zezłocenia wierzchu (funkcja grzania góra – dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).

Słowa kluczowe: najszybszy jabłecznik, szybka szarlotka z kruszonką, szarlotka czy jabłecznik, szarlotka jablecznik, szarlotka a jabłecznik.

xxxx – dodatkowe informacje

Ciasto możemy posypać cukrem pudrem. Jeśli pod koniec pieczenia zauważymy, że wierzch ciasta zanadto się przypieka, przykrywamy je folią aluminiową i pieczemy do końca wyżej wymienionego czasu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szarlotka Ewy
Następny przepis: Szarlotka jaglana (bez jajek, bez mąki, bez glutenu)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode