Szarlotka dla cukrzyków bez pszennej mąki i cukru

Szarlotka dla cukrzyków bez pszennej mąki i cukru

Dziś zaprezentują nam przepis na niezwykłą szarlotkę dla cukrzyków. Jest to deser dla osób, które muszą kontrolować poziom cukru we krwi, ale nie chcą rezygnować ze słodkich przyjemności. Ta wyjątkowa wersja tradycyjnej szarlotki, bardzo popularna wśród cukrzyków, nie zawiera pszennej mąki ani cukru. Idealnie sprawdzi się jako jabłecznik dla diabetyków, który mogą konsumować bez obaw o swoje zdrowie. Na pierwszy rzut oka wygląda jak tradycyjna szarlotka, ale smak i skład oddają cechy charakterystyczne dla diety osób zmagających się z cukrzycą.

Składniki:

  • 1/2 szklanki mielonych migdałów (lub mąki migdałowej) – 45g
  • 1/2 szklanki mąki z amarantusa – 60g
  • 1/2 szklanki amarantusa ekspandowanego – 10g
  • 40g masła
  • 75g gęstego jogurtu naturalnego (1/2 małego kubeczka)
  • 2 duże jabłka (lub 4 małe)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki stołowe ksylitolu
  • 1 białko jajka

Szarlotka dla cukrzyków bez pszennej mąki i cukru – jak zrobić?

  1. Migdały, mąkę amarantusową i amarantus zmieszać z 1 łyżką ksylitolu (albo 2 jeśli lubicie słodsze), pokrojonym na drobne kawałki zimnym masłem i jogurtem i zagnieść ciasto. Powinno ono być wilgotne ale w miarę sypkie. Małą tortownicę(18cm) wykładamy papierem do pieczenia i wgniatamy ok. 2/3 ciasta na spód i ok. 1 cm krawędź i wkładamy do lodówki na godzinę. Resztę ciasta wysypujemy na talerzyk i też wkładamy do lodówki. W międzyczasie robimy mus z jabłek: obieramy, kroimy na niewielkie kawałki, wrzucamy do garnka, dosypujemy łyżeczkę ksylitolu i podrzewamy na małym ogniu aż puszczą sok i większość odparują. Trzeba je dość często mieszać żeby się nie przypaliły. Piekarnik rozgrzewamy do 180C.Z białka, cynamonu i szczypty cynamonu ubijamy pianę. Jabłka wykładamy na wcześniej przygotowany spód zostawiając po bokach ok. pół centymetra wolnego miejsca. Na jabłka delikatnie wykładamy pianę i posypujemy kruszonką starając się wsypać ją też w wolne miejsce na obrzeżach. Pieczemy ok. 30-35 minut i gotowe.

Słowa kluczowe: szarlotka dla cukrzyków, jabłecznik dla cukrzyków, szarlotka dla diabetyków

Szarlotka dla cukrzyków – dodatkowe informacje

Jabłka trzeba dobrze odparować, bo inaczej spód namoknie i nie będzie kruchy. Mąkę z amarantusa można też zastąpić orkiszową.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szarlotka bez jajek
Następny przepis: Szarlotka Ewy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode