Szarlotka Cioci Anieli

Szarlotka Cioci Anieli

Szarlotka Cioci Anieli to przepis prosto z anielskiej kuchni, który przemierzył pokolenia. Ta wyjątkowa szarlotka to symbol domowego ciepła, przytulności, tradycji rodzinnej – wszystko to zawarte w jednym kawałku ciasta. Idealna na deser, spotkanie z przyjaciółmi, a szczególnie – na rodzinne święta. Słodko-cierpkie jabłka, delikatne ciasto, kruszonka na wierzchu – tych smaków nie da się zapomnieć. Nie zawiera trudnych do zdobycia składników, ale jej sekret tkwi w sposóbie wykonania i, rzecz jasna, w miłości, z którą jest tworzona. Szarlotka Cioci Anieli to smak dzieciństwa, a pierwszy kęs przenosi wprost do kuchni pełnej wspomnień.

Składniki:

  • CIASTO PÓŁKRUCHE:
  • 5 żółtek
  • o,5 kg mąki
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kostka Kasi
  • PIANKA:
  • 5 białek
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1szkl cukru
  • JABŁKA:
  • 1,5 KG jabłek (szara reneta najlepsza)
  • 4 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej
  • 2 szklanki cukru

Szarlotka cioci Anieli – jak zrobić?

  1. CIASTO: na stolnicę wysypuję mąkę, w dołek żółtka, pokrajaną Kasię, cukier puder, zagniatam ciasto, dodaję cukier, proszek do pieczenia.
    Wyrabiam ciasto i formuję kulę, odstawiam do lodówki na pół godziny.
  2. MUS: Jabłka całe myję, rozkładam na blaszce i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę aż będą miękkie, następnie wyjmuję blaszkę. Przeciskam jabłka przez sito, a otrzymany mus wkładam do garnka i smażę na wolnym ogniu. Dodaję cukier i kontynuuję smażenie aż cukier się rozpuści. Na końcu dodaję namoczone wcześniej rodzynki i skórkę pomarańczową.
  3. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Wyjmuję ciasto z lodówki, 2/3 ciasta rozwałkowuję na wysmarowaną blaszkę o wymiarach 20×30 cm i posypaną kaszką manną. Następnie nakładam mus na ciasto, a na wierzch jabłka kładę pozostałe ciasto. Nie wałkuję go, tylko daję dzieciom, a kawałki ciasta robią płaskie placuszki, które układamy na wierzch. Wkładam do piekarnika na około 30 minut.
  4. PIANKA: w tym czasie ubijam białka z szczyptą soli. Dodaję cukier na końcu, ubijam, a następnie dodaję mąkę ziemniaczaną.
  5. Po około 30 minutach wyjmuję ciasto z piekarnika. Nakładam piankę i piekę na złoty kolor przez około 15 minut. Pyszne! Z naszych polskich jabłek!

Szarlotka Cioci Anieli – dodatkowe informacje

Wiem, że szybciej obrać jabłka i usmażyć od razu, ale jabłka upieczone wcześniej w piekarniku dodają smak, koloryt, bogactwo zapachu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szarlotka bez jajek
Następny przepis: Szarlotka Ewy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode