Szarlotka (ciasto kruche na smalcu)

Szarlotka (ciasto kruche na smalcu)

Jeśli jesteś miłośnikiem tłustych, sytych ciast, to przepis na szarlotkę z kruchym ciastem na smalcu jest dla ciebie. Ten tradycyjny deser, wywodzący się z polskiej kuchni, jest jednym z najbardziej popularnych ciast w Polsce. Gwarantuje niesamowitą uczelność i głęboki smak dzięki zastosowaniu smalcu do przygotowania ciasta. Smalec dodaje mu charakterystycznego, niepowtarzalnego aromatu, który idealnie komponuje się ze słodkością jabłek i cynamonu. To prawdziwa przyjemność dla podniebienia i doskonały pomysł na deser po solidnym, domowym obiedzie. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się, jak smaczna może być szarlotka!

Składniki:

  • Na ciasto:
    • 1/2 kg mąki
    • 10 dkg masła
    • 15 dkg smalcu
    • 3/4 szklanki cukru
    • 3 żółtka
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
    • 1-2 łyżki śmietany 18%
  • Jabłka:
    • 1 kg jabłek
    • 1/3 szklanki cukru
    • cynamon
  • Dodatkowo:
    • cukier puder do posypania

Szarlotka (ciasto kruche na smalcu) – jak zrobić?

  1. Wszystkie składniki na ciasto połączyłam i zagniotłam. Zrobiłam wałek i odkroiłam 1/3 z kawałka. Obydwa owinęłam folią spożywczą i chłodziłam przez 1 godzinę w lodówce.
  2. Większy kawałek rozwałkowałam i wyłożyłam do blaszki 24×21 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłułam widelcem i podpiekłam przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  3. W tym czasie obrane i pokrojone w kostkę wcześniej jabłka usmażyłam na suchej patelni razem cukrem. Gorące jeszcze wyłożyłam na podpieczony spód i oprószyłam cynamonem.
  4. Na wierzch starłam na tarce o dużych oczkach mniejszy kawałek ciasta.
  5. Piekłam jeszcze przez ok. 40 minut do zarumienienia się ciasta.
  6. Po wyjęciu i ostudzeniu oprószyłam cukrem pudrem.

Szarlotka – dodatkowe informacje

* cukru do jabłek proszę dodać do smaku, mi wystarczyła taka ilość jaką podałam w składnikach


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szarlotka biszkoptowa
Następny przepis: Szarlotka bez jajek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode