Szarlotka (ciasto kruche na smalcu)
Jeśli jesteś miłośnikiem tłustych, sytych ciast, to przepis na szarlotkę z kruchym ciastem na smalcu jest dla ciebie. Ten tradycyjny deser, wywodzący się z polskiej kuchni, jest jednym z najbardziej popularnych ciast w Polsce. Gwarantuje niesamowitą uczelność i głęboki smak dzięki zastosowaniu smalcu do przygotowania ciasta. Smalec dodaje mu charakterystycznego, niepowtarzalnego aromatu, który idealnie komponuje się ze słodkością jabłek i cynamonu. To prawdziwa przyjemność dla podniebienia i doskonały pomysł na deser po solidnym, domowym obiedzie. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się, jak smaczna może być szarlotka!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Na ciasto:
- 1/2 kg mąki
- 10 dkg masła
- 15 dkg smalcu
- 3/4 szklanki cukru
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1-2 łyżki śmietany 18%
- Jabłka:
- 1 kg jabłek
- 1/3 szklanki cukru
- cynamon
- Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Szarlotka (ciasto kruche na smalcu) – jak zrobić?
- Wszystkie składniki na ciasto połączyłam i zagniotłam. Zrobiłam wałek i odkroiłam 1/3 z kawałka. Obydwa owinęłam folią spożywczą i chłodziłam przez 1 godzinę w lodówce.
- Większy kawałek rozwałkowałam i wyłożyłam do blaszki 24×21 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłułam widelcem i podpiekłam przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- W tym czasie obrane i pokrojone w kostkę wcześniej jabłka usmażyłam na suchej patelni razem cukrem. Gorące jeszcze wyłożyłam na podpieczony spód i oprószyłam cynamonem.
- Na wierzch starłam na tarce o dużych oczkach mniejszy kawałek ciasta.
- Piekłam jeszcze przez ok. 40 minut do zarumienienia się ciasta.
- Po wyjęciu i ostudzeniu oprószyłam cukrem pudrem.
Szarlotka – dodatkowe informacje
* cukru do jabłek proszę dodać do smaku, mi wystarczyła taka ilość jaką podałam w składnikach