Szarlotka biszkoptowa
Dzisiaj przedstawiamy przepis na niezwykle pyszną szarlotkę biszkoptową. Ta specjalna wersja tradycyjnej szarlotki, znana również jako szarlotka na cieście biszkoptowym, to doskonała propozycja dla tych, którzy preferują lżejsze wersje klasycznych deserów. Szarlotka biszkoptowa łączy w sobie delikatność biszkoptu z kwasowym smakiem jabłek, tworząc idealny balans smaków. Dzięki temu przepisowi, możesz cieszyć się tym wyjątkowym ciastem o każdej porze roku. Bez względu na to, czy jest to deser na specjalną okazję, czy po prostu coś do kawy – ta szarlotka biszkoptowa z pewnością zadowoli Twoje podniebienie.
admin
Składniki:
- Biszkopt:
- 7 jajek
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Mus jabłkowy:
- 2 kg jabłek
- 2-3 łyżki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 galaretka przezroczysta, lub cytrynowa
Szarlotka biszkoptowa – jak zrobić?
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie powoli wsypywać cukier, cały czas ubijając. Dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Na koniec dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać wszystko łyżką. Spód prostokątnej formy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem lub margaryną. Przełożyć do niej ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni Celsjusza przez 35 minut.
- Jabłka obrać usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka z grubym dnem, dodać cukier i smażyć na małym gazie, co jakiś czas mieszając. Można delikatnie podlać wodą, ale nie jest to konieczne. Jabłka smażymy tak długo, aż będą miękkie i się rozpadną. Wtedy możemy wyłączyć gaz. Do gorących jabłek wlać sok z cytryny i wsypać galaretkę (proszek). Mieszać, aż galaretka się rozpuści i połączy z jabłkami.
- Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części. Na jedną część wyłożyć jeszcze ciepłe jabłka i przykryć drugą częścią ciasta. Lekko docisnąć. Wierzch posypać cukrem pudrem.
Szarlotka biszkoptowa – dodatkowe informacje
Do tego ciasta można użyć gotowego musu jabłkowego. Wystarczy go podgrzać i wsypać galaretkę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: SZARLOTKA
Następny przepis: Szarlotka Bożenki z różową pianką