Syrop z mlecza
Syrop z mlecza to naturalne lekarstwo, które przyspiesza gojenie ran i pomaga w walce z infekcjami. Wykorzystując bogactwo wapnia i potasu zawartego w mleczy, przygotowanie takiego syropu może okazać się nieocenione w domowej apteczce. Zastosowanie tego przepisu pozwoli Ci nautryzację niespotykanego smaku, który łączy w sobie słodkość z nutą amaro. Tworzony z kwiatów mlecza, syrop jest idealnym dodatkiem do herbaty czy wypieków, nadając aromat wyrazisty i niezwykle specyficzny. Przepis na syrop z mlecza jest prosty i nie wymaga specjalistycznej wiedzy, więc każdy jest w stanie go zrealizować w własnym domu.
admin
Składniki:
- 200 kwiatów mleczu
- 2 szklanki wody
- 1/2 kg cukru
- 2 opakowania kwasku cytrynowego
Syrop z mlecza – jak zrobić?
- Zerwać duże dobrze rozwinięte kwiaty mleczu (Najlepiej na łące czy działce-w miejscu gdzie jest bardzo mały lub w ogóle ruch samochodowy)
- Kwiaty wrzucić do zlewu i umyć.
- Następnie wrzucić je do garnka zalać 2 szklankami wody i zagotować. Gotować jeszcze 20 minut.
- Odcedzić, kwiaty wyrzucić a do wywaru dodać kwaski i cukier. Wymieszać i gotować 20 minut.
- Gorący syrop wlać do słoiczków zakręcić i postawić na chwilę do góry dnem.
- Odwrócić słoiki i ostydzić a następnie wynieść do piwnicy. Syrop jak postoi gęstnieje i ciemnieje (słoik po prawej jest zeszłoroczny) wygląda i smakuje jak miód.
Syrop z mlecza – dodatkowe informacje
Smak syropu zależy od słodkości kwiatów radzę posmakować na łyżeczce gotujący się syrop i ewentualnie dosypać jeszcze trochę cukru.Zawsze robię podwójną porcję z kg cukru mamy więcej słoików a praca ta sama.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Syrop z mięty i pokrzywy nie tylko na zimę
Następny przepis: Syrop z mniszka lekarskiego