Syrop z mięty i pokrzywy nie tylko na zimę

Syrop z mięty i pokrzywy nie tylko na zimę

Niezwykle aromatyczny, lekko ostro-słodki syrop z mięty i pokrzywy to domowy sposób na przeziębienia i inne dolegliwości nie tylko w sezonie zimowym. Dzięki obfitym ilościom witamin, minerałów i silnych związków przeciwzapalnych, ten naturalny lek zarówno wzmacnia odporność, jak i łagodzi symptomy przeziębienia. Mięta to doskonałe źródło witaminy A i antyoksydantów, które pomagają w ochronie organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Pokrzywa natomiast jest bogata w żelazo, co korzystnie wpływa na układ krwionośny. W połączeniu, te dwa składniki tworzą orzeźwiający i zdrowotny syrop, który jest również smaczny.

Składniki:

  • 500g liści pokrzywy
  • 100- 200 g liści mięty
  • 3 l filtrowanej wody
  • 1,5 kg cukru
  • 2-3 cytryny lub 15g kwasku cytrynowego

Syrop z mięty i pokrzywy nie tylko na zimę – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Liście pokrzywy i mięty płuczę kilkakrotnie. Pokrzywę mielę w maszynce do mięsa można bardzo drobno posiekać. Miętę pozostawiam w całości, dodaję cytrynę (jeżeli używam kwasek, to dodaję dopiero następnego dnia). Wszystko przekładam do garnka, wlewam litr wody i podgrzewam na małym ogniu. Nie zagotowuję! Odstawiam na 24 godziny.
  2. Następnego dnia zagotowuję 2l wody, rozpuszczam w nim cukier, dodaję pokrzywę i miętę, gotuję 3 minuty, dodaję kwasek (jeżeli nie dodałam cytryny) i gotuję jeszcze 2 minuty. Odstawiam jeszcze do naciągnięcia na 10 minut. Całość odcedzam, najlepiej przez chustę serowarską, ale można użyć też płótna, lub gazy kilkukrotnie złożonej. Syrop przelewam do wyparzonych słoików lub butelek, zakręcam i od razu pasteryzuję przez 10 minut.
  3. Syrop jest jeszcze ciepły, dlatego wkładam do gorącej wody. Można też słoiki przykryć kocem i zostawić tak do wystygnięcia, ale trzeba pamiętać o dokładnym ich umyciu i wyparzeniu. Według mnie pasteryzacja daje większe bezpieczeństwo przechowania, aczkolwiek tracimy nieco na wartości syropu.

Syrop z mięty – właściwości.

Syrop z mięty i pokrzywy – dodatkowe informacje

Syrop z mięty i pokrzywy nie tylko sprawdzi się w zimowe dni. Właściwości tego syropu są niezwykle korzystne dla zdrowia. Syrop z mięty posiada wiele właściwości leczniczych, a dodatek pokrzywy jeszcze bardziej wzmocnia jego działanie.

Chusta serowarska jest wielokrotnego użycia i doskonale sprawdzi się jako filtr, który precyzyjnie „odcedzi” niechciane zielone drobinki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Syrop z kwiatów czarnego bzu i pomarańczy
Następny przepis: Syrop z mlecza

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode