Syrop z kwiatów czarnego bzu i pomarańczy
Ochładzający syrop z kwiatów czarnego bzu w połączeniu z wyrazistą pomarańczą to idealny sposób na skuteczną ulgę podczas upalnych, letnich dni. Nie tylko ma on unikalny, rześki smak, lecz przede wszystkim oferuje naturalne dobrodziejstwo dla naszego organizmu. Czarny bez jest bowiem niezwykle bogaty w witaminy, a sok z pomarańczy dostarcza nam dużej dawki witaminy C. Syrop z kwiatów czarnego bzu z pomarańczą, to zdrowa i smaczna propozycja dla wszystkich, którzy chcą odkryć nowe smaki i czerpać zdrowe korzyści z letnich darów natury.
admin
Składniki:
- Ok. 30 sztuk kwiatów czarnego bzu
- 1 litr wody
- 500 g cukru
- 3 pomarańcze
Syrop z kwiatów czarnego bzu z pomarańczą – jak zrobić?
- Kwiaty należy zbierać w słoneczny dzień w pełni rozkwitnięte. Trzeba robić to bardzo delikatnie by nie pozbawić ich cennego pyłku. Rozłożyć je na papierze by powychodziły z nich wszystkie robaczki. Nożyczkami odciąć kwiatki od łodyżek, bo łodyżki dają goryczkę. Pomarańcze sparzyć, jedną pociąć na plasterki, z pozostałych wycisnąć sok.
- Do dużego słoja włożyć kwiaty przekładając plasterkami pomarańczy. Wodę z cukrem zagotować, ostudzić i wymieszać z sokiem z pomarańczy. Kwiaty zalać syropem cukrowym, tak by wszystkie znalazły się w płynie. Przykryć gazą i odstawić w jasne miejsce na około 3-5 dni. Codziennie trzeba przemieszać zawartość słoja.
- Gotowy syrop przecedzić przez gazę i w ten sposób mamy bazę do nalewki lub lemoniady. Ja zrobiłam także syrop z przeznaczeniem zimowym. Syrop trzeba zagotować, gorącym napełnić butelki, od razu szczelnie zakręcić i schować do spiżarni.
Słowa kluczowe: syrop z kwiatów czarnego bzu z pomarańczą.
xxxx – dodatkowe informacje
W ten sam sposób przygotowuję syrop z kwiatów czarnego bzu z pomarańczą.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Syrop z dziewanny
Następny przepis: Syrop z mięty i pokrzywy nie tylko na zimę