Syrop z hyćki (czarnego bzu)
Syrop z hyćki, bądź czarnego bzu, to doskonały sposób na wykorzystanie tego aromatycznego kwiatu, który kwitnie latem. Ten naturalny i zdrowy przysmak jest nie tylko pachnącym skarbem przyrody, ale zawiera również wiele korzystnych właściwości zdrowotnych. Hyćka syrop przepis jest prosty do przygotowania, wymaga jednak nieco cierpliwości, aby skoncentrować wszystkie dobroczynne składniki kwiatu. Idealny do herbaty, deserów czy napojów chłodzących, syrop z hyćki jest niesamowitą mieszanką smaku i zdrowia. Odkryj recepturę na ten wyjątkowy syrop i ciesz się wspaniałym smakiem hyćki w każdym sezonie.
Piotr Zieliński
Składniki:
- (na 3 litry syropu)
- 60-70 baldachów bzu czarnego (wielkość dłoni)
- 2 litry wody
- 1,5 kg cukru
- 3 cytryny
- 3 limonki
- 40g kwasku cytrynowego
Syrop z hyćki (czarnego bzu) – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Przeglądamy kwiaty bzu, sprawdzamy czy nie ma w nich insektów, otrzepujemy. nie myjemy. Grube zielone łodyżki odcinamy przy kwiatach. Cytryny i limonki kroimy w ćwiartki.
- Podgrzewamy wodę z cukrem w dużym garnku. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy kwiaty bzu, cytryny i limonki. Odstawiamy do schłodzenia.
- Kiedy garnek się schłodzi przykrywamy pokrywką i owijamy szczelnie folią do żywności lub wkładamy w foliową siatkę i umieszczamy w lodówce na co najmniej 24 godziny.
- Przecedzamy przez gęste sito, wlewamy do sterylizowanych butelek i zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy przez 15-20 minut.
sok z hyćki przepis, hyćka syrop przepis, kwiat hyćki, hyćka przepis, sok z hyćki, hyczka
Syrop z hyćki (czarnego bzu) – dodatkowe informacje
Cytryny i limonki można zastąpić dodatkowymi 50g kwasku cytrynowego. Bedzie równie smacznie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: syrop z cebuli i czosnku
Następny przepis: Syrop z kurdybanka