Syrop śliwkowy
Jeżeli jesteś fanem słodkości owocowych i poszukujesz naturalnej alternatywy dla sklepowych słodzików, ten przepis na syrop śliwkowy z pewnością Ci się spodoba. Syrop, który można wykorzystać do naleśników, ciast, panna cotta czy po prostu zimnej wody w upalne dni, z pewnością zaskoczy swoim smakiem wszystkich domowników. Przygotowany z dojrzałych, soczystych śliwek syrop ma niepowtarzalny, intensywny smak i aromat. Śliwkowy syrop to przepis, który i Ty możesz zrealizować w swojej kuchni, nawet jeśli nie posiadasz doświadczenia w gotowaniu. To pyszna i zdrowa, bo pełna naturalnych składników, propozycja dla wszystkich łasuchów.
admin
Składniki:
- Śliwki – około 12kg
- Cukier – 1,5kg (w zależności od słodkości śliwki)
Syrop śliwkowy – jak zrobić?
-
Wersja dla osób z sokownikiem:
Śliwki myjemy, wyciągamy pestki i wkładamy do sokownika. Po przygotowaniu, sok przelewamy do garnka, zagotowujemy, dosładzamy i jeszcze wrzący wlewamy do słoików. Po czym zakręcamy i wkładamy do garnka, pasteryzujemy około 20 minut. -
Wersja bez sokownika:
Śliwki myjemy, wyciągamy pestki, kroimy na mniejsze części i zasypujemy cukrem. Przykryte odstawiamy na noc. Po tym czasie do śliwek dolewamy około 6-7 litrów wody i gotujemy około 30 minut. Jeżeli przygotowujemy wersję bez sokownika, musimy użyć więcej cukru. Odcedzamy i jeszcze raz zagotowujemy. Gotujący się syrop przelewamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez 20 minut.
Syrop śliwkowy – dodatkowe informacje
Moszczu (pozostałe części śliwek) nie wyrzucamy, możemy zrobić z nich dżem.